Доступність посилання

ТОП новини

Капранов: прокат фільму «Матильда» в Україні заборонили через участь музиканта з «чорного списку»


Дмитро Капранов
Дмитро Капранов

Відомий російський фільм «Матильда» заборонили до прокату в Україні. Про це в ефірі Радіо Свобода розповів член експертної ради при Держкіно, книговидавець Дмитро Капранов.

За його словами, кінострічку «Матильда» заборонили через музиканта, який має стосунок до виробництва цього фільму. Прізвище музиканта Дмитро Капранов не повідомив.

«От зараз ми не дозволили прокат «Матильди» за формальним критерієм. Там музикант, який там все це діло робив. Він у «чорному списку». Наші глядачі можуть спитати: як так, всього лише музикант, а ви забороняєте. А у відповідь я можу сказати: ви готові купувати на базарі кавуни з нітратами? Так, там є вітаміни, але там є і нітрати. Ці люди з «чорного списку» – це нітрати, вони є, значить, продукція вважається отруйною», – пояснив Капранов.

Під «чорним списком» Капранов має на увазі список осіб, які становлять загрозу національній безпеці України.

Раніше міністерство культури України, на підставі звернення СБУ, розширило перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці. До списку внесли кінорежисера Микиту Михалкова, музикантів Дмитра Фоміна та Василя Вакуленка (Басту), а також ведучого Дмитра Шепелєва.

Фільм Олексія Учителя «Матильда» розповідає про стосунки майбутнього імператора Миколи II і балерини Матильди Кшесинської. У Росії проти стрічки найбільше виступала колишній прокурор анексованого Криму, незаконно обрана до Держдуми Росії Наталія Поклонська. Вона вважає, що фільм ображає почуття віруючих.

Російська православна церква 2000 року канонізувала Миколу II і членів його родини, розстріляних більшовиками разом із ним 2018 року, як святих-«страстотерпців».

XS
SM
MD
LG