Доступність посилання

ТОП новини

Слідчі перекваліфікували справу активіста Шабуніна, йому загрожує до 5 років за ґратами


Активіст Віталій Шабунін отримує нову підозру, Київ, 18 січня 2018 року
Активіст Віталій Шабунін отримує нову підозру, Київ, 18 січня 2018 року

Слідчі перекваліфікували справу щодо голови громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна. Тепер йому інкримінують частину 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України «Погроза або насильство щодо журналіста». Якщо провину активіста доведуть, йому загрожує до п’яти років ув’язнення.

Підозра була змінена 15 січня і вручена 18 січня слідчим Чеберяком із Дніпровського районного управління поліції Києва. Досудове слідство, зі слів слідчого, завершено, і обирати запобіжний захід підозрюваному не будуть, справу найближчим часом буде скеровано до суду.

«Відсутність бажання у слідчих та прокурорів обирати запобіжний захід означає, що особа не ухиляється від розслідування та не несе жодної загрози суспільству, що важко співставити зі злочином, який інкримінують Віталію Шабуніну. Це дає підстави говорити про політичну природу справи», – стверджує адвокат Олена Щербан.

В ЦПК вважають, що перекваліфікація справи на статтю з більшою відповідальністю, яка передбачає ув'язнення до 5 років, – це продовження тиску на організацію.

16 серпня голові громадської організації «Центр протидії корупції» Віталію Шабуніну в Дніпровському районному відділі поліції Києва оголосили підозру. Активіста підозрювали в «умисному нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості» (стаття 122 Кримінального кодексу) громадянину Всеволоду Філімоненку, який називає себе журналістом.

У документі вказано, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що «спричинило тривалий розлад здоров’я останнього у вигляді закритої травми обличчя». Це правопорушення карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

XS
SM
MD
LG