Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко пропонує Грузії долучити питання Південної Осетії і Абхазії до механізму санкцій проти Росії


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що нині проводиться робота для удосконалення механізму санкцій проти Росії і грузинська сторона може до неї долучитися.

«Це допоможе нам привернути більше уваги та стимулювати Європу продовжити санкції проти Росії. Ми можемо додати грузинську складову за Південну Осетію та Абхазію», – сказав Порошенко під час зустрічі з головою парламенту Грузії Іраклі Кобахідзе.

Як повідомляє прес-служба Адміністрації президента, співрозмовники підтвердили взаємну підтримку суверенітету та територіальної цілісності обох країн.

За повідомленням, сторони також наголосили на важливості імплементації Декларації про встановлення стратегічного партнерства між Україною і Грузією.

Після анексії Криму навесні 2014 року на частині Донбасу почався збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських бойовиків. Москва ці звинувачення відкидає. Захід застосував щодо Росії низку санкцій через її підтримку бойовиків і анексію Криму.

Росія 2008 року, після своєї короткої війни проти Грузії, визнала Південну Осетію і ще один сепаратистський регіон Грузії, Абхазію, за «незалежні держави».

Решта світу, як і сама Грузія, далі вважають ці регіони частинами Грузії. Тбілісі, крім того, вважає їх окупованими Росією через те, що Москва, всупереч своїм міжнародним зобов’язанням, відмовляється вивести з них свої війська. Абхазія при цьому має ознаки незалежності від Росії, тоді як Південна Осетія практично повністю підконтрольна Москві.

XS
SM
MD
LG