Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ проголосувала за резолюцію «Гуманітарні наслідки війни в Україні»


Парламентська асамблея Ради Європи в рамках зимової сесії проголосувала 23 січня за резолюцію «Гуманітарні наслідки війни в Україні», яку підготував депутат від Литви Еґідіюс Варейкіс. За резолюцію проголосували 56 депутатів, утрималися – 10 із 66 депутатів, які взяли участь в голосуванні.

«Асамблея закликає російську владу припинити всю фінансову та військову підтримку, надану незаконним збройним угрупованням в Донецькій та Луганській областях, припинити визнавати їхні паспорти та інші документи, включаючи рішення суду та документи, які підтверджують право на нерухомість, видані на території, підконтрольній незаконним збройним угрупованням в Луганській та Донецькій областях», – мовиться в резолюції.

Асамблея вважає, що напрацювання українською владою стратегії для внутрішньо переміщених осіб має бути одним з її пріоритетів.

ПАРЄ також закликала Росію гарантувати повагу прав людини та безпеку всіх людей, які живуть в анексованому Криму, зняти заборону на Меджліс кримськотатарського народу і заборону на в’їзд кримськотатарським лідерам, звільнити всіх українських в’язнів, гарантувати доступ для міжнародних організацій до Криму. Водночас ПАРЄ вимагає від Москви припинити політику «переміщення населення» в анексованому Криму.

ПАРЄ у резолюції також закликає створити робочу групу щодо зниклих безвісти за участю України, Росії та Міжнародного комітету Червоного хреста, і висловлює занепокоєння гуманітарною ситуацією в Україні, що пов’язують з війною на сході країни та анексією Криму Росією.

У резолюції Парламентська асамблея Ради Європи також закликає Україну якнайшвидше ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

«Це дозволить провести ефективне розслідування конкретних випадків порушення міжнародного гуманітарного права під час війни в Україні», – мовиться в резолюції.

Парламентська асамблея Ради Європи за час від початку російської агресії проти України 2014 року ухвалила вже низку резолюцій щодо Росії через її агресію проти України.

22–26 січня у французькому Страсбурзі відбувається зимова сесія ПАРЄ.

XS
SM
MD
LG