Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає від Росії звільнення фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір»


Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнення шести фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір», яких раніше перемістили з Криму в Росію, в Ростов-на-Дону, для участі в судових засіданнях Північно-Кавказького окружного військового суду.

«Спочатку Росія викрала українських громадян з окупованого Криму, тепер – чергове судилище. Висловлюємо протест і вимагаємо звільнення», – написала речниця МЗС Мар’яна Беца у своєму twitter.

24 січня в Північно-Кавказькому військовому окружному суді почалося попереднє судове засідання щодо шести фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

Фігуранти ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір» Арсен Джеппаров і Рефат Алімов перебувають під вартою після того, як їх заарештували в Краснокам’янці 18 квітня 2016 року. Перших чотирьох обвинувачених у цій справі заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них – член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв і Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.

Наприкінці 2017 року стало відомо, що слідство у цій справі закінчене. Обвинувачених етапували в російський Ростов-на-Дону. Північно-Кавказький військовий суд проводить розгляд справи в закритому режимі.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії, а також у Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список 15 об’єднань, названих «терористичними»; Москва після захоплення Криму намагається насаджувати цю внутрішньоросійську заборону і на окупованому українському півострові, хоча в Україні організація діє легально.

XS
SM
MD
LG