Доступність посилання

ТОП новини

Волкер про Мінські угоди: бракує не змісту, а політичної волі


Курт Волкер
Курт Волкер

Мінські угоди мають «всі елементи» для вирішення конфлікту на Донбасі, однак для їхньої реалізації бракує політичної волі, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.

«Як на мене, Мінські угоди містять всі елементи для вирішення ситуації. Бракує не змісту, а політичної волі. Якщо буде політична воля з російського боку для виведення сил і забезпечення тривалого справжнього перемир’я, і справжнього гарантування безпеки, тоді інші елементи Мінських угод – вибори, амністія, спеціальний статус – також можуть бути імплементовані. Саме зараз вони не можуть бути втілені, але це можливо», – сказав Волкер.

На його думку, українська влада готова буде імплементувати ці положення, «якщо побачить безпеку».

«Тому я вважаю, що там все є, це дійсно забезпечує правильний баланс політичної волі, якої ми поки не бачимо, і тому важливо продовжувати залучати Росію», – заявив Волкер.

Другі Мінські угоди були підписані 12 лютого 2015 року. Цей документ повинен був змусити сторони конфлікту на Донбасі виконувати так званий «Мінськ-1» – домовленості, укладені у вересні 2014 року. Передбачалося, що другі мирні домовленості зможуть повністю врегулювати ситуацію до кінця 2015 року, однак жоден із 13 пунктів повністю так і не виконали, а припинення вогню та відведення зброї відбулося лише частково, зазначають як сторони конфлікту, так і незалежні спостерігачі.

Росія заявляє, що є лише «гарантом» виконання Мінських домовленостей і відкидає звинувачення в підтримці сепаратистів.

XS
SM
MD
LG