Доступність посилання

ТОП новини

НБУ підвищує облікову ставку до 16%


Національний банк України від 26 січня підвищує облікову ставку з 14,5% до 16% річних. За повідомленням прес-служби НБУ, таке рішення правління банку ухвалило 25 січня.

Облікова ставка є одним із інструментів, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених коштів. Фактично вона визначає ціну грошей.

«Більш жорстка монетарна політика сприятиме поступовому зниженню споживчої інфляції та її поверненню в цільовий діапазон у середині 2019 року», – заявляють у Нацбанку.

За даними НБУ, в 2017 році споживча інфляція зросла до 13,7% і, таким чином, перевищила ціль Національного банку, встановлену Основними засадами грошово-кредитної політики на 2017 рік і середньострокову перспективу.

«Прискорення інфляції порівняно з 2016 роком (12,4%) відбулося насамперед через дію чинників, на які інструменти грошово-кредитної політики мають обмежений вплив. Зокрема, на показниках інфляції суттєво позначилося скорочення пропозиції окремих видів продовольчих товарів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільну ситуацію у тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування (насамперед, м’ясні та молочні)», – йдеться в повідомленні.

Востаннє НБУ підвищував облікову ставку з 13,5 до 14,5% у грудні 2017 року, а перед тим у жовтні 2017 року – з 12,5 до 13,5%.

У березні 2015 року НБУ облікова ставка була на рівні 30%, згодом Нацбанк почав поступово знижувати облікову ставку.

XS
SM
MD
LG