Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Британії виявився нащадком мумії з Базеля


Борис Джонсон
Борис Джонсон

Вчені в швейцарському місті Базелі встановили особу муміфікованих останків жінки, які виявили 1975 року в церкві Ордена братів-кармелітів босих (Barfüsser Church). Жінка була похована перед вівтарем, а одяг, який зберігся, свідчить про знатне походження, повідомляє британська телерадіомовна корпорація «Бі-Бі-Сі».

На надгробку не було дати смерті. Вчені встановили, що в тілі жінки було багато ртуті, яка використовувалася для лікування сифілісу з кінця XVI і до XIX століття. Високотоксичне лікування часто призводило до смерті, а не виліковувало, також воно сприяло збереженню тіла жінки.

За допомогою тестів ДНК і роботи з архівами вченим вдалося з точністю в 99% встановити, що це була Анна Катаріна Бішофф, яка народилася в Базелі 1719 року і померла 1787-го.

У ході дослідження генеалогічного дерева з’ясувалося, що мумія належить пра-пра-пра-пра-пра-пра-прабабусі голови МЗС Великої Британії Бориса Джонсона. Одна з дочок Бішофф вийшла заміж за барона Пфеффеля, який був одним із предків британського міністра.

Сам Борис Джонсон поки що не коментував відкриття вчених. Однак йому відомо про спорідненість з Пфеффеля, яких він раніше називав в ефірі «Бі-Бі-Сі» «вершками суспільства».

Вчені з’ясували, що Анна Катаріна вийшла заміж за церковного міністра, і могла заразитися сифілісом, допомагаючи хворим. У Базелі її намагалися лікувати ртуттю, отруєння якою, швидше за все, і стало причиною смерті.

XS
SM
MD
LG