Доступність посилання

ТОП новини

Правовий статус Чийгоза і Умерова в Росії до цього часу невідомий – адвокат


Микола Полозов
Микола Полозов

Правовий статус заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова на території сусідньої Росії невідомий, так як документи про їх помилування залишаються засекреченими, а в анексованому Росією Криму звільнені можуть бути піддані переслідуванню, не виключив в коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії адвокат Микола Полозов.

«Щоб їхати в Крим, необхідно встановити правовий статус. До з’ясування цих обставин поїздка в Крим може бути пов’язана з певними небезпеками. Їх (Чийгоза, Умерова – ред.) можуть піддати кримінальному переслідуванню, ми ж не знаємо, що написано в цих указах. Тут необхідно провести юридичну підготовку, цим ми і займаємося», – вказав адвокат.

Як повідомив адвокат, Тверський районний суд Москви не взяв до розгляду два адміністративні позови від Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова до адміністрації президента Росії Володимира Путіна. Позови стосувалися відмови Кремля надати інформацію про укази про помилування.

У вересні 2017 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму засудив Ахтема Чийгоза до 8 років колонії. Він був затриманий в січні 2015 роки за участь в мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Чийгоза звинувачували в організації масових заворушень.

Після цього суд в Криму засудив до двох років колонії-поселення Ільмі Умерова. Його звинувачували в публічних закликах до сепаратизму.

25 жовтня російські власті звільнили і передали Туреччині Умерова та Чийгоза. Пізніше звільнені лідери Меджлісу кримськотатарського народу приїхали до Києва.

XS
SM
MD
LG