Доступність посилання

ТОП новини

Польща: Сейм запровадив кримінальну відповідальність за пропаганду «бандерівських націоналістів»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

У Польщі Сейм, нижня палата парламенту, вніс зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які забороняють пропаганду «бандерівських націоналістів». За схвалення цих змін проголосували 279 із 414 присутніх у Сеймі депутатів.

«За»проголосували депутати від партії Право і Справедливість, партії Кукіз’15 та Польської селянської партії. Депутати не прислухалися до застережень політиків з опозиційної партії Громадянська платформа, які твердили, що такі доповнення призведуть до погіршення стосунків з Україною.

Згідно зі змінами, порушників оновленого закону каратимуть грошовими штрафами, або ув’язненням до трьох років.

У тексті пояснюється, що йдеться про «злочини бандерівських націоналістів та членів формувань, які колаборували з Третім Рейхом, вчинені в 1925-1950 роках, які полягали на застосуванні насилля, терору або інших форм порушення прав людини щодо осіб чи груп людей».

Крім цього, в законі зазначено, що злочинним вважається участь «бандерівських націоналістів» у знищенні єврейського населення та геноциду громадян міжвоєнної Польщі на території Волині та «Східної Малопольщі», тобто Галичини.

Законопроект про внесення змін до закону про Інститут національної пам’яті написали політики з популістської партії Кукіз’15, відомої своїми антиукраїнськими заявами. Зміни були запропоновані рік тому, та Сейм відклав розгляд пропозицій на невизначений час. Під час парламентської дискусії щодо нововведень, деякі опозиційні депутати робили припущення про те, чому цей законопроект несподівано поставили на розгляд. На думку опозиціонерів, йдеться про те, щоб відвернути увагу суспільства від справи групи польських неонацистів, діяльність якої розслідували журналісти комерційного телебачення TVN24.

Закон, схвалений Сеймом, ще має затвердити Сенат і підписати президент Польщі.

XS
SM
MD
LG