Доступність посилання

ТОП новини

Американська торговельна палата: створення антикорупційного суду має стати пріоритетом у 2018 році


В Американській торговельній палаті в Україні заявляють, що створення антикорупційного суду має стати пріоритетом для України у 2018 році.

«Боротьба з корупцією та створення Антикорупційного суду мають стати пріоритетом на 2018 рік, адже на думку бізнес-спільноти, викорінення корупції є ключем до економічного зростання та залучення прямих іноземних інвестицій», – заявив президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер, якого цитує прес-служба організації.

За його словами, 76% представників бізнес-спільноти України не вважають за необхідне вдаватися до корупції, аби досягти успіху, водночас 91% респондентів зазначили, що стикалися з корупцією під час ведення бізнесу в Україні (це на 10% більше ніж торік).

Американська торговельна палата в Україні представила результати щорічного опитування щодо сприйняття рівня корупції в Україні. За результатами дослідження, 36% респондентів вважають, що рівень корупції знизився за останній рік (у 2016 році таких було 47%). Це опитування проводиться вже четвертий рік поспіль анонімно серед представників компаній-членів Американської торговельної палати в Україні. Цього року в опитуванні взяли участь 184 респонденти, з яких 80% є представниками міжнародних компаній.

Американська торговельна палата в Україні (Палата) – є громадською неприбутковою організацію, що працює в Україні з 1992 року. Палата представляє інтереси понад 600 компаній-членів та афілійованих сторін.

Створення антикорупційних судів в Україні передбачає закон про судоустрій і статус суддів, схвалений у 2016 році.

У лютому 2017 року група депутатів зареєстрували законопроект №6011 про антикорупційні суди. Він, серед іншого, передбачає, що суддів обиратиме окрема конкурсна комісія з міжнародними експертами у складі. Цей документ критикували, зокрема у Вищій раді правосуддя заявили, що законопроект у цій редакції суперечить Конституції України. Восени минулого року цей документ відкликали.

У грудні 2017 року президент вніс до Верховної Ради України законопроект про Вищий антикорупційний суд. Згідно з документом, на посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обирається на конкурсі, ним може бути призначений громадянин України у віці не менше ніж 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менш ніж п'ять років, з науковим ступенем у сфері права чи зі стажем у науковій галузі щонайменше сім років, з адвокатським досвідом.

Проте низка антикорупційних організацій закликали президента України Петра Порошенка відкликати цей законопроект і доопрацювати його, заявляючи, що окремі положення документа не відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії. Також цей законопроект розкритикували МВФ і Світовий фонд.

XS
SM
MD
LG