Доступність посилання

ТОП новини

Волкер після зустрічі з Сурковим: місія ООН має бути на всій території окупованого Донбасу


Курт Волкер
Курт Волкер

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявляє, що миротворчі сили ООН мають розташовуватися на всій території окупованого Донбасу, це забезпечить можливість проведення виборів.

«Ви повинні мати миротворчі сили на всій території для того, аби провести вибори. Вибори можуть проводитись, коли миротворчі сили забезпечать безпеку. Бо треба мати безпечне середовище, щоб люди вели кампанію, щоб могли пересуватись територією, щоб можна було провести виборчі мітинги, щоб можна було відкрити виборчі дільниці без залякування», – сказав він під час телефонного брифінгу з Нью-Йорка про підсумки його переговорів з помічником президента Росії Владиславом Сурковим в Дубаї 26 січня.

За словами Волкера, розмір контингенту під час зустрічі з Сурковим не обговорювався.

«Ми все ще намагаємось прояснити і погодити, який буде мандат. І ми почули від російської сторони, як їм бачиться досягнення цього. З нашої точки зору, ми знаємо, що миротворчі сили не можуть розташуватись з одного дня на другий на всій території. Це займає час, щоб повністю розмістити сили. Це створює відчуття, що все не можна одразу статися скрізь в перший день і це займе небагато часу для втілення», – пояснив спецпредставник Держдепартаменту.

Водночас помічник президента Росії Владислав Сурков після зустрічі з Куртом Волкером заявив, що основною темою переговорів знову стало «обговорення російської ініціативи щодо розгортання на південному сході України місії ООН». Як заявив Сурков агенції «ТАСС», американська сторона цього разу надала «значно конструктивніші пропозиції».

Він заявив, що у пропозиціях головним аспектом став взаємозв’язок між поетапним розгортанням в регіоні сил ООН і реалізацією політичних пунктів Мінських угод.

Росія, яка подала до Ради безпеки ООН пропозицію щодо сил організації на Донбасі, домагається, щоб ці сили дислокувалися тільки поблизу лінії контакту в місцях, де працюють спостерігачі ОБСЄ, і мали за завдання тільки охорону цих спостерігачів. Україна та її західні союзники відкинули такі обмеження й наполягають, що ці сили повинні працювати на всій окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою нині ділянкою українсько-російського кордону, і мати широкий миротворчий мандат.

XS
SM
MD
LG