Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росії направили загалом 300 нот із вимогою звільнення українських в’язнів


Міністерство закордонних справ України направило вже близько 300 нот до Росії з вимогою звільнити утримуваних там українців, повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца.

«Вже було направлено близько 300 нот до Російської Федерації, ми робимо постійно публічні заяви, наші консули відвідують наших в’язнів в Росії. На жаль, не маємо доступу до окупованого Криму, але правозахисники допомагають отримати інформацію звідти», – сказала Беца під час круглого столу «Як звільнити бранців Кремля» 31 січня в Києві.

Вона заявила про необхідність посилювати санкції проти Росії. «Росія не розуміє мову права, вона розуміє мову сили і санкцій. Санкції вдаряють. З часом вони впливають на економіку, на людей, на найближче оточення. І це є найбільш ефективний і дієвий інструмент впливу на Росію на сьогодні», – сказала речниця МЗС.

За словами Беци, у правовій площині вирішення питання політв’язнів Київ не бачить, але практику в міжнародних судах «треба продовжувати». «Ми, як МЗС діємо в рамках Міжнародного суду ООН, але трохи під іншою призмою – в нас є позов проти Росії щодо заборони всіх форм расової дискримінації по Конвенції, це якраз стосується кримських татар. Ми збираємо зараз всі докази цих всіх репресій і вони всі будуть доведені до суду. Влітку ми подаємо перший письмовий меморандум. Це тривала процедура, але це дуже важливо доводити до міжнародної спільноти», – сказала вона.

За даними правозахисників, на сьогодні близько 60 громадян України позбавлені волі за політичними мотивами на території Росії і окупованого нею Криму.

Після останнього обміну полоненими між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками президент Петро Порошенко заявив, що Україна не віддала жодного громадянина Росії. За його словами, їх мінятимуть на українців, які утримуються в Росії й анексованому нею Криму.

XS
SM
MD
LG