Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International розкритикувала Трампа за збереження Гуантанамо


В'язниця Гуантанамо
В'язниця Гуантанамо

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International засудила рішення президента США Дональда Трампа зберегти в’язницю для обвинувачених у тероризмі на базі в Гуантанамо на Кубі. Правозахисники назвали її плямою на репутації США.

Виступаючи із першим посланням до Конгресу «Про становище країни», Трамп оголосив, що підписав розпорядження про збереження і продовження функціонування в’язниці Гуантанамо на Кубі.

«Раніше ми нерозумно звільнили сотні небезпечних терористів, щоб знову зустрітися з ними на полі бою, включаючи лідера «Ісламської держави», аль-Багдаді», – сказав президент США.

Закрити центр для обвинувачених у тероризмі намагався президент США Барак Обама. Указ про закриття в’язниці в Гуантанамо протягом року був одним з перших указів Барака Обами після його вступу на посаду президента в 2009 році. Тодішній президент США, як і інші критики утримання людей, підозрюваних в причетності до тероризму, у військовій в’язниці за межами Сполучених Штатів, вважав, що існування в’язниці в Гуантанамо підриває імідж США в світі, що в’язні Гуантанамо повинні бути переведені до в’язниць у США або переміщені в інші країни.

За вісім років президентства Обами 198 осіб були передані на різних умовах до інших країн.

Спецв’язниця в Гуантанамо побудована 2002 року адміністрацією президента США Джорджа Буша-молодшого. У 2017 році у в’язниці перебувало понад 40 людей. Правозахисники неодноразово заявляли про порушення прав ув’язнених, які утримуються в Гуантанамо, і застосування до них тортур.

XS
SM
MD
LG