Доступність посилання

ТОП новини

Сенат Польщі ухвалив закон про кримінальну відповідальність за заперечення злочинів «бандеризму»


В ніч на четвер, 1 лютого, у польському Сенаті відбулося голосування за зміни до закону про Інститут національної пам’яті, якими вводиться кримінальна відповідальність за заперечення злочинів «українських націоналістів», а також за приписування польському народові нацистських злочинів.

57 із 82 присутніх у Сенаті депутатів проголосували за внесення змін до відповідного закону. 23 депутати-опозиціонери висловилися проти, один утримався. Щоб закон набрав чинності, його ще має підписати президент Польщі Анджей Дуда.

26 січня Сейм Польщі, нижня палата парламенту, вніс зміни до закону про Інститут національної пам’яті, який забороняє пропаганду тоталітарних ідеологій і визначає злочинною участь «бандерівських націоналістів» у знищенні єврейського населення та геноциду громадян міжвоєнної Польщі на території Волині та «Східної Малопольщі», тобто Галичини. Згідно зі змінами, порушників оновленого закону каратимуть грошовими штрафами або ув’язненням до трьох років. МЗС України у своїй заяві назвало рішення польського Сейму «черговою спробою нав’язати однобічне трактування історичних подій».

Крім того, згаданий закон передбачає кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті». Ця частина змін до закону обурила Ізраїль. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав закон «необґрунтованим», а Всесвітній центр пам’яті жертв Голокосту заявив, що польські законодавчі зміни можуть «призвести до розмивання історичної правди про допомогу, яку німці отримали від польського населення під час Голокосту».

XS
SM
MD
LG