Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську за розпалювання міжнаціональної ворожнечі засудили авторів російського сайту Regnum


Суд над авторами російського сайту Regnum, 18 грудня 2018 року
Суд над авторами російського сайту Regnum, 18 грудня 2018 року

Мінський міський суд 2 лютого засудив авторів російського сайту Regnum до п’яти років позбавлення волі з відтермінуванням покарання у три роки, їх звільнили під підписку про невиїзд.

Суд визнав винними у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі в складі угруповання викладача університету інформатики з Мінська Юрія Павловця, колишнього шкільного сторожа з Бреста Дмитра Алімкіна і редактора журналу «Нова економіка» з Мінська Сергія Шиптенка.

Автори Regnum провели під вартою в Мінському слідчому ізоляторі майже 14 місяців. Цей час зарахували в термін відбування покарання.

Засуджені не визнали своєї провини, в останньому слові називали процес політичним і після суду заявили, що оскаржуватимуть вирок. Під час процесу вони визнали, що за свої статті отримували гроші від редакцій з Москви та від російського посольства у Мінську.

Приводом для порушення кримінальної справи стосовно фігурантів стали висновки Республіканської експертної комісії з оцінки інформаційної продукції на предмет наявності або відсутності ознак екстремізму при Міністерстві інформації. Комісія дійшла висновку про наявність екстремізму в публікаціях білоруських авторів російських сайтів.

Ці висновки підтвердила комплексна психолого-лінгвістична експертиза, яку проводили два філолога і психолог Державного комітету судових експертиз Білорусі.

Автори у своїх матеріалах висловлювали, зокрема, проросійські погляди й просували ідею ближчої інтеграції між Росією й Білоруссю.

Regnum – російське недержавне агентство, яке висвітлює події в Росії в колишніх радянських республіках.

XS
SM
MD
LG