Доступність посилання

ТОП новини

США і Росія підтвердили виконання договору 2010 року про контроль над ядерними озброєннями 


Керівник делегації США на переговорах 2010 року Роуз Ґетемюллер
Керівник делегації США на переговорах 2010 року Роуз Ґетемюллер

Сполучені Штати і Росія заявили, що виконують укладений у 2010 році договір про контроль над озброєннями, що обмежує ядерні арсенали двох країн. 5 лютого був крайнім терміном для двох країн, щоб підтвердити збереження долмовленостей, які обмежують арсенали кожної зі сторін: 1550 розгорнутих стратегічних ядерних боєголовок і 700 розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет і стратегічних бомбардувальників.

Державний департамент заявив 5 лютого, що Вашингтон виконав свої зобов'язання в серпні минулого року. Відданість цьому договору залишається «критично важливою в той час, коли довіра погіршилася, а загроза прорахунку і нерозуміння зросла», відзначила речниця Держдепартаменту Гетер Науерт.

МЗС Росії заявило, що тепер країна має 1444 стратегічні ядерні боєголовки і розгорнула 527 міжконтинентальних балістичних ракет і стратегічних бомбардувальників. У минулі вихідні МЗС Росії піддало критиці нещодавно оприлюднений аналіз ядерної політики США – політичний документ, опублікований 2 лютого, в якому викладаються погляди адміністрації президента Дональда Трампа на використання ядерної зброї.

З нього випливає, що Сполучені Штати модернізуватимуть деякі зі своїх балістичних ракет великого радіусу дії на підводних човнах. Кілька впливових республіканських законодавців у Конгресі, які критикували попередника Трампа Барака Обаму за його відповідь на імовірні порушення з боку Росії, заявили, що не голосуватимуть за продовження договору, коли його термін закінчиться в 2021 році.

Договір був підписаний президентами Дмитром Медведєвим і Бараком Обамою 8 квітня 2010 року в Празі і набрав чинності 5 лютого 2011 року. Договір розрахований на 10 років з можливим продовженням за взаємною домовленістю сторін на 5 років.

XS
SM
MD
LG