Доступність посилання

ТОП новини

У Держдепартаменті США заявили, що Росія покриває використання Асадом хімічної зброї в Сирії


Рятувальник, постраждалий під час ліквідації наслідків хімічної атаки в Хан-Шейхуні, Сирія, 4 квітня 2017 року
Рятувальник, постраждалий під час ліквідації наслідків хімічної атаки в Хан-Шейхуні, Сирія, 4 квітня 2017 року

У Держдепартаменті США заявили, що Росія не виконує свої зобов’язання щодо запобігання застосування сирійським режимом хімічної зброї, покриваючи таким чином дії Башара аль-Асада.

«Захищаючи сирійський режим від відповідальності, Росія не виконує свої зобов’язання. Застосування хімічної зброї всіма сторонам у Сирії слід однозначно припинити», – йдеться у заяві Держдепартаменту.

У заяві також йдеться, що США «вкрай стурбовані повідомленнями про застосування сирійським режимом хлору...цього разу в провінції Ідліб в районі Саракеба».

Протягом останніх 30 днів було зафіксовано 6 повідомлень про атаки з використанням хімічної зброї у Сирії, заявили в американському зовнішньополітичному відомстві.

«Закликаємо світову спільноту виступати одностайно, використовувати кожну можливість для здійснення тиску на режим Асада і тих, хто його підтримує, щоб припинити використання хімічної зброї та притягнути до відповідальності тих, хто винен у цих жахливих атаках», – йдеться у заві.

Посол США Ніккі Гейлі повідомила 5 лютого Раді безпеки про існування «очевидних доказів», що підтверджують застосування хлору в передмісті Дамаска – Східній Гуті. Сполучені Штати запропонували проект заяви, в якому засуджувалося застосування хімічних речовин як зброї, але Росія попросила відкласти ухвалення резолюції, щоб «зробити коментарі».

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя натомість заявив: «Для нас абсолютно очевидно: мета полягає в тому, щоб в основному звинуватити сирійський уряд у використанні хімічної зброї, коли не було виявлено жодного злочинця».

Напередодні Рада безпеки ООН зібралася для обговорення застосування хімічної зброї в Сирії після того, як Росія двічі використала своє право вето в листопаді, щоб заблокувати відновлення діяльності слідчої групи ООН, завданням якої було визначити осіб, відповідальних за смертельні хімічні атаки.

Росія в минулому місяці висунула проект резолюції про створення нового механізму розслідування, але у західних дипломатів виникли питання щодо неупередженості пропонованого органу. Попередня резолюція, яку Росія ветувала, містила інформацію про те, що сирійські війська відповідальні за застосування зарину в квітні 2017 року в місті Хан-Шейхун, де загинули десятки людей.

XS
SM
MD
LG