Доступність посилання

ТОП новини

США: конгресмени вирішили оприлюднити секретний меморандум демократів


Адам Шифф
Адам Шифф

Комітет з розвідки Палати представників США одноголосно проголосував 5 лютого за оприлюднення секретного меморандуму, підготовленого експертами Демократичної партії, в якому оскаржуються твердження експертів Республіканської партії про те, що ФБР не на цілковито законних підставах отримало ордер на прослуховування співробітника передвиборного штабу Дональда Трампа.

Цей документ є відповіддю на меморандум голови комітету республіканця Девіна Нуньєса, оприлюднений 2 лютого. У ньому йдеться, що ФБР, запитуючи ордер на прослуховування розмов екс-радника кандидата в президенти Дональда Трампа Картера Пейджа не повідомив суду про те, що головні підстави для підозр щодо Пейджа були почерпнуті з досьє колишнього співробітника британської розвідки Крістофера Стіла на замовленням Національного комітету Демократичної партії.

Відтак, як стверджують конгресмени, саме зібрана з невідомих джерел і використана опонентами Дональда Трампа інформація стала підставою для видачі ордера на прослуховування ліній зв’язку американського громадянина. Як стверджують республіканці, судді, які видали ордер, не були обізнані про це.

У меморандумі демократів наводяться додаткові дані про деталі запиту ФБР на проведення прослуховування і йдеться, що суду було відомо, що частина даних ФБР була отримана з джерел, які діють з політичних міркувань.

Провідний демократ у комітеті з розвідки Адам Шифф звинувачує своїх колег-республіканців в тому, що вони, натякаючи на необ’єктивність ФБР, намагаються підірвати діяльність спеціального прокурора Роберта Мюллера, який веде розслідування можливого втручання Росії в американський виборчий процес 2016 році.

Остаточне рішення про розсекречення меморандуму демократів повинен ухвалити Білий дім.

XS
SM
MD
LG