Доступність посилання

ТОП новини

«Поїздка чеського сенатора до Криму» виявилася фальшивкою – виправлено


Раніше 6 лютого Радіо Свобода помилково повідомило за даними чеських засобів інформації, ніби Ярослав Доубрава відвідав днями Крим
Раніше 6 лютого Радіо Свобода помилково повідомило за даними чеських засобів інформації, ніби Ярослав Доубрава відвідав днями Крим

Повідомлення чеських засобів інформації про нібито поїздку депутата Сенату (верхньої палати парламенту) Ярослава Доубрави до окупованого Криму виявилися неправдивими.

Фотографії сенатора в оточенні російських військових, які оприлюднив днями у фейсбуці антиєвропейський і проросійський активіст Жарко Йованович із підписом «Візит до Криму (смайлик)», виявилися зробленими у Волгограді в Росії.

Там група чеських діячів, серед них і Доубрава, брала участь у святкуванні на початку лютого річниці закінчення Сталінградської битви 1942–43 років.

При цьому російське видання «Коммерсант» повідомило 6 лютого з посиланням на іншого чеського сенатора Ярослава Голіка, що Ярослав Доубрава таки поїде до Криму «спостерігачем» на вибори президента Росії, які Москва збирається незаконно влаштувати і на окупованому українському півострові.

У Сенаті парламенту Чехії з приводу повідомлень про можливу поїздку Ярослава Доубрави до Криму нагадали, що такі поїздки окремі чеські політики можуть здійснювати тільки за власною «приватною ініціативою», повідомила Радіо Свобода речниця Сенату Ева Давідова.

Раніше в Міністерстві закордонних справ України так само заявляли, що поїздки іноземних політиків до анексованого Криму не мають статусу офіційних. Українське зовнішньополітичне відомство опублікувало звернення, в якому застерегло іноземних громадян і осіб без громадянства від незаконних поїздок на окупований півострів.

Доубрава попередніми роками вже відвідував Крим незаконним чином, без згоди влади України, і висловлював схвалення діям Москви щодо півострова.

Україна заборонила йому в’їзд після того, як іще в листопаді 2014 року він зіграв роль «іноземного спостерігача» в окупованому Луганську на псевдовиборах, які влаштували тоді сепаратисти всупереч Мінським домовленостям.

XS
SM
MD
LG