Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Ради звернеться до Парубія щодо розгляду трьох кандидатур на аудитора НАБУ


Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції вирішив звернутися до голови Верховної Ради Андрія Парубія винести на голосування парламенту кандидатури, запропоновані раніше комітетом на посаду незалежного аудитора Національного антикорупційного бюро України: Марту Борщ, Карлоса Кастресана і Сергія Гончаренка.

«Марта Борщ і Карлос Кастресан пройшли конкурсний відбір в нашому комітеті на аудитора НАБУ. Треба, щоб Верховна Рада визначилася щодо цих кандидатур», – запропонував член комітету, народний депутат Юрій Дерев’янко, додавши також, що кандидат Гончаренко також пройшов конкурс.

Цю пропозицію підтримала більшість членів комітету.

Відповідно до законодавства, щороку має проводитися незалежна оцінка (аудит) ефективності діяльності НАБУ. У 2017 році мав проходити перший аудит бюро. Негативний висновок цього аудиту – одна з небагатьох підстав для відставки директора бюро. До комісії, яка має здійснювати аудит НАБУ, по одному представнику делегують Верховна Рада, уряд та президент України. Поки що лише Кабмін обрав аудитора НАБУ за своєю квотою – професора кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського Національного університету імені Тараса Шевченка Михайла Буроменського.

Протягом 2017 року у Верховній Раді було зроблено кілька невдалих спроб обрати аудитора.

У липні 2017 року у сесійній залі Верховної Ради провели рейтингове голосування щодо чотирьох кандидатів – Олександри Яновської, Карлоса Кастресана, Марти Берш і Сергія Гончаренка. Проте за жодну з кандидатур не проголосували понад 226 парламентарів, що необхідно для схвалення.

XS
SM
MD
LG