Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ оприлюднить 8 лютого результати розгляду скарг колишнього політв’язня Афанасьєва – правозахисник


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Європейський суд з прав людини 8 лютого на своєму сайті оприлюднить результати розгляду двох скарг кримчанина, колишнього політв’язня Геннадія Афанасьєва, повідомив представник правозахисної комісії «Меморіал» в російській Республіці Комі Ернест Мезак на сторінці у Facebook.

За його словами, Афанасьєв подавав скарги на нелюдські умови перевезень в тюремних транспортних засобах Федеральною службою виконання покарань Росії.

«Скарга №20715/16 присвячена перевезенню з Воронезької області в Республіку Комі (з СІЗО Воронежа в СІЗО Сиктивкара через СІЗО Ярославля і СІЗО Ухти) у вересні-жовтні 2015 року. Скарга №34065/16 – перевезенню Республікою Комі (з виправної колонії Сиктивкара в тюремну лікарню Ухти і назад) в грудні 2015 року», – зазначив Мезак.

Ернест Мезак висловив припущення, що результатом розгляду суду стане стягнення компенсацій з Росії на користь Афанасьєва.

Афанасьєв прокоментував у соцмережі Facebook майбутнє оприлюднення результатів розгляду скарг в Європейському суді з прав людини: «Вважаю, що рішення має дуже важливе значення для нашого кейса в цілому».

Раніше Афанасьєв розповідав про тортури і побої в російському ув’язненні. Геннадій Афанасьєв стверджує, що його під тортурами змусили обмовити інших кримчан – Олега Сенцова і Олександра Кольченка, яких в Росії засудили до 20 і 10 років колонії відповідно.

У грудні 2014 року Московський міський суд засудив Афанасьєва до 7 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму за звинуваченням в «тероризмі».

Геннадій Афанасьєв і ще один українець Юрій Солошенко повернулися в Україну з російського ув’язнення 14 червня 2016 року. Їх обміняли на одеситів-представників ЗМІ – Олену Гліщинскую і Віталія Діденка, яких звинувачують в сепаратизмі. Вони були серед організаторів і активних учасників так званої «Народної ради Бессарабії».

XS
SM
MD
LG