Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США: санкції діятимуть, поки Росія повністю не виконає Мінські угоди


У Державному департаменті США заявляють, що Росія нехтує своїми зобов’язаннями за Мінськими угодами.

«На жаль, Росія продовжує нехтувати своїми зобов'язаннями згідно з Мінськими угодами, розпалюючи конфлікт в Україні… Росія продовжує заперечувати свою безпосередню участь, хоча підтримувані Росією сили залякують і відмовляють беззбройним спостерігачам ОБСЄ у доступі (до непідконтрольних територій – ред.)», – йдеться у заяві.

Держдепартамент США закликає Росію припинити агресію в Україні.

«Наші санкції залишатимуться в силі, поки Росія повністю не виконає свої зобов’язання за Мінськими угодами. Наші окремі кримські санкції залишаться в силі, поки Росія не поверне півострів Україні», – додають у департаменті.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 300 людей.

Другі Мінські угоди були підписані 12 лютого 2015 року. Цей документ повинен був змусити сторони конфлікту на Донбасі виконувати так званий «Мінськ-1» – домовленості, укладені у вересні 2014 року. Передбачалося, що другі мирні домовленості зможуть повністю врегулювати ситуацію до кінця 2015 року, однак жоден із 13 пунктів повністю так і не виконали, а припинення вогню та відведення зброї відбулося лише частково, зазначають як сторони конфлікту, так і незалежні спостерігачі.

Росія заявляє, що є лише «гарантом» виконання Мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG