Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати ЄС вирішили продовжити ембарго на постачання зброї Білорусі


Дипломати Європейського союзу вирішили продовжити ембарго на поставки зброї Білорусі ще на рік, але зробити виняток для малокаліберних спортивних пістолетів. Таке рішення дипломати ухвалили на засіданні 14 лютого в Брюсселі.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, юридичні документи з цього питання мають бути підготовлені до 28 лютого, коли закінчується термін для поновлення ембарго.

Дипломати повідомили Радіо Свобода, що на винятку для малокаліберних спортивних пістолетів наполягли представники Угорщини і Словаччини на додачу до біатлонного обладнання, виняток для якого зробили минулого року. Однак домовленість передбачає, що кожен випадок можливого експорту буде розглядатися окремо, а національні компетентні органи матимуть право обмежити кількість експортованих товарів.

Дипломати говорили із Радіо Свобода на умовах анонімності, бо не уповноважені офіційно давати коментарі на цю тему.

ЄС ввів ембарго на поставки зброї і ввів санкції проти чотирьох білоруських компаній і 174 осіб, зокрема і президента Олександра Лукашенка, після силового придушення акцій протесту після президентських виборів у грудні 2010 року.

У лютому 2016 року ЄС скасував санкції щодо білоруських компаній і 170 осіб, в тому числі Лукашенка, пояснюючи це покращенням ситуації у сфері прав людини в колишній радянській республіці. Чотири людини залишаються в санкційних списках.

XS
SM
MD
LG