Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: унаслідок авіаудару в Сирії загинули, імовірно, 5 росіян


Речниця МЗС Росії Марія Захарова
Речниця МЗС Росії Марія Захарова

Унаслідок авіаудару міжнародної коаліції під командуванням США в Сирії, за попередніми даними, загинули п’ять людей, імовірно, громадян Росії, заявила речниця російського МЗС Марія Захарова в Москві 15 лютого.

«За попередніми даними, у результаті збройної сутички, причини якої зараз з'ясовуються, мова може йти про загибель п'яти осіб, імовірно, громадян Росії. Є й постраждалі, але все це вимагає перевірки, у тому числі і в першу чергу, їх громадянства… Я хочу ще раз підкреслити, що мова не йде про російських військовослужбовців», – сказала Захарова.

Вона назвала повідомлення про загибель «десятків і сотень» росіян «класичною дезінформацією».

9 лютого американський телеканал CBS з посиланням на джерела в Пентагоні повідомив, що 7 лютого в Сирії під авіаудар міжнародної коаліції під командуванням США потрапили російські найманці, які намагалися захопити нафтове родовище в районі селища Хішам.

За день до цього, 8 лютого, про важкі втрати російської «Приватної військової компанії Вагнера» повідомляв Ігор Стрєлков (Гіркін), який у 2014 році керував проросійськими сепаратистами на Донбасі. Він, однак, не навів жодних підтверджень і не назвав джерел.

Російська «Новая газета» повідомляє з посиланням на джерела в Сирії про 13 загиблих росіян, «ще півтора десятка зазнали поранень».

Видання «Знак» цитує слова «отамана» станиці Свято-Микільська Олега Сурніна про втрати «ПВК Вагнера» (бесіда з ним відбулася в офісі місцевого відділення Спілки ветеранів Афганістану): «У перший день, коли це все сталося, була інформація про 30 загиблих. Позавчора була інформація вже про 217».

Агентство Bloomberg у вівторок ввечері опублікувало дані про втрати, посилаючись на неназваного офіційного представника США і трьох росіян, «які знають про те, що сталося». Двоє російських джерел стверджують: у бою загинуло не менше ніж 200 «контрактників», які воювали на боці режиму Асада, більшість із них – росіяни. Американський представник говорить про приблизно 100 убитих і 200–300 поранених, але не може сказати, скільки з них – із Росії.

Водночас Міністерство оборони Росії заявило, що «російських військовослужбовців у цьому районі сирійської провінції Дейр-Ез-Зор немає».

Журналісти й розслідувачі стверджують, що встановили імена вісьмох загиблих – сімох росіян і одного українця.

Міністр оборони США Джим Маттіс заявив, що не має жодних даних про те, що внаслідок повітряних ударів Сполучених Штатів у Сирії загинули російські найманці.

XS
SM
MD
LG