Доступність посилання

ТОП новини

Лавров звинувачує Захід у «посиленні напруженості» на Балканах


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров перед початком свого візиту до Сербії звинуватив Сполучені Штати та деякі європейські країни у посиленні напруженості на Балканах. В інтерв’ю сербському інформаційному агентству «Бета» 19 лютого Лавров заявив, що «антиросійські» держави Заходу ставлять балканські держави перед вибором «ви з Заходом чи з Росією» як умовою вступу до ЄС та НАТО.

Лавров розповів сербському телеканалу N1, що змушування балканських націй до вибору сторони – це «дуже неправильна політика», і Росія має намір зберегти свої інтереси та зв’язки з балканськими країнами, такими як Сербія.

Нещодавно Євросоюз визначив мету прийняти Сербію та Чорногорію до свого складу до 2025 року, цю мету ставить перед собою й Белград. Лідери ЄС встановили жорсткі умови для вступу – йдеться про встановлення верховенства права, гарантування фундаментальних прав та врегулювання регіональних територіальних суперечок, – але антиросійська політика не включенв до умов членства.

Сербія продовжує підтримувати тісні зв’язки з Москвою та заявила, що не підтримує економічні санкції ЄС проти Росії через її агресію в Україні. Белград також не прагне вступити до НАТО, як сусідня Македонія та Чорногорія, яка в 2017 році приєдналася до військового альянсу.

XS
SM
MD
LG