Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі вшанували пам’ять Небесної сотні: на майдан принесли шини і запалили багаття


Ukraine -- Honoring of the memory of Heavenly Hundred, Zaporizhia, 20Feb2018
Ukraine -- Honoring of the memory of Heavenly Hundred, Zaporizhia, 20Feb2018

У Запоріжжі на майдані Героїв Революції гідності біля будівлі Запорізької ОДА, де взимку 2013-2014 років збирався місцевий Майдан, відбулася акція зі вшанування пам’яті Небесної сотні. На площу принесли шини і запалили багаття у бочках, а актори місцевого театру декламували вірші, присвячені подіям Революції гідності та написані її учасниками.

«Ми в листопаді започаткували акцію пам’яті про Майдан. Актори підключилися до цієї події. Ми взяли сучасних авторів з Майдану, читали їх вірші, і зробили таку мистецьку акцію спочатку на подвір’ї театру. Ми виконаємо 10 творів. Акторів залучаємо 17 чоловік, але ми скоротили трохи. Але ми сподіваємося, що в майбутньому зробимо документальну виставу про Майдан», – розповіла режисер-постановник мистецької акції, головний режисер Запорізького обласного академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В.Магара Тетяна Лещова.

Після акції люди поклали квітів до пам’ятного знаку Героям Революції гідності, встановленому на площі.

В Україні 20 лютого, згідно з указом президента «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності й увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні», відзначається День Героїв Небесної сотні.

У період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто людей, найбільше – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною сотнею».

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

XS
SM
MD
LG