Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: ми недостатньо тиснемо на Росію для звільнення Криму


Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко
Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко вважає, що Україна і міжнародна спільнота недостатньо тиснуть на Росію для забезпечення дотримання прав людини в анексованому Криму і звільнення території від тимчасової російської окупації. Про це депутат заявила в рамках міжнародного форуму «Окупований півострів: 4 роки опору», повідомляє сайт Крим.Реалії.

Геращенко зазначила, що вибори президента, які Росія планує провести на території Криму, не повинні бути визнані міжнародною спільнотою.

«Важливо, щоб не тільки Україна, але і всі наші міжнародні партнери щодня позначали, що в Криму готують незаконні вибори російського президента. За ці чотири роки пройшла насильницька паспортизація населення, їх змусили прийняти цей паспорт тільки тому що у них немає іншого шляху – вони там живуть. І як можна визнавати такі вибори?» – сказала вона.

Перший віце-спікер також нагадала, що на території Криму не працює жодна міжнародна місія. Від імені Верховної Ради пообіцяла проголосувати за ряд законопроектів, щодо підтримки кримських політв’язнів Кремля.

У Києві 26 лютого відбувається четвертий міжнародний форум «Окупований півострів: чотири роки опору».

В Україні дату 26 лютого пропонують проголосити «Днем опору Криму російській окупації». У цей день у 2014 році перед будівлею Верховної Ради Криму пройшов мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти.

В Україні і в усьому світі 26 лютого проводяться акції, дискусії, форуми, мітинги, ходи на підтримку кримчан і територіальної цілісності країни.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

XS
SM
MD
LG