Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін заявляє про «зовнішній слід» у підпалі офісу товариства угорської культури


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє про «замовний зовнішній слід» у черговому підпалі Товариства угорської культури в Ужгороді.

«Рішуче засуджую чергову провокацію в Ужгороді проти приміщення угорської меншини. Системність і схожість дій провокаторів свідчить про замовний зовнішній слід. Ми не залишимо наших угорців наодинці! Разом будемо протидіяти спробам дестабілізації Закарпаття», – написав Клімкін у Twitter.

Тим часом, голова Закарпатської обласної держадміністрації Геннадій Москаль заявив, що за підпалом «стоять російські спецслужби».

«ФСБ неодноразово влаштовувало на Закарпатті провокації. Це й «епічний» план «Шатун», і вказівники з провокативними надписами угорською мовою, і спроба підриву пам’ятника угорцям на Верецькому перевалі, і, нарешті, підпал офісу ТУКЗ в ніч на 4 лютого, який здійснили громадяни Польщі, члени радикальної проросійської організації «Фаланга». Усі ці спецоперації, які мають на меті розхитати ситуацію на міжетнічному ґрунті й спровокувати на Закарпатті «донбаський» сценарій, були інспіровані безпосередньо ФСБ», – цитує Москаля прес-служба ОДА.

Голова ОДА також заявив про «слабку реакцію» силовиків і повідомив, що раніше доручав поліції взяти товариство під посилену охорону.

Поліція регіону повідомила про те, що невідомі підпалили офіс товариства у ніч на 27 лютого. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав. Сума збитків встановлюється.

Це вже не перший підпал офісу товариства. У ніч на 4 лютого невідомі кинули пляшку із запалювальною сумішшю у будівлю. Ніхто не постраждав. Це сталося напередодні приїду високопосадовців міністерств України та Угорщини в Ужгород. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін засудив інцидент.

Пізніше Геннадій Москаль заявив, що правоохоронцям вдалося встановити особи зловмисників. За його словами, це громадяни Польщі, послідовники праворадикальної організації «Фаланга», члени якої брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків угруповань «ЛНР» і «ДНР». Інформацію підтвердили і в Головному управлінні Національної поліції в Закарпатській області.

Відносини між Україною й Угорщиною різко загострилися останнім часом через новий український закон «Про освіту», що передбачив поступове запровадження у школах переходу на навчання державною українською мовою. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG