Доступність посилання

ТОП новини

Верховний лідер Ірану заявив про підтримку режиму в Сирії


Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї
Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї 1 березня заявив, що Тегеран далі підтримуватиме сирійського президента Башара Асада, попри міжнародний протест щодо дій сил режиму в передмісті Дамаска, Східній Гуті.

«Сьогодні Сирія перебуває на лінії фронту, і наш обов’язок – захистити сирійський опір», – цитує заяву іранського лідера його офіційний сайт. Хаменеї назвав Асада «чудовим прикладом опору та боротьби» і додав, що Іран також протистояв глобальному опору від часу заснування Ісламської республіки майже 40 років тому.

«З першого дня всі основні світові сили об’єдналися і діяли проти нас: США, СРСР, НАТО, арабські та регіональні реакціонери – всі вони об’єдналися, але ми виживали і процвітали», – вказав Хаменеї.

Заява верховного лідера Ірану оприлюднена на наступний день після того, як Євросоюз закликав Іран та Росію натиснути на їхнього союзника Асада з метою припинення убивств цивільних та припинення вогню в Східній Гуті, де, за повідомленнями, впродовж останніх тижнів унаслідок бомбардувань загинули понад 500 цивільних.

24 лютого Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка вимагає 30-денного припинення вогню в Східній Гуті. Росія 26 лютого заявила, що оголошує п’ятигодинне припинення вогню щодня, щоб до потерпілих від бойових дій районів Східної Гути можна було доправити гуманітарну допомогу, а цивільні могли б залишити арену протистояння. Проте, за словами незалежних спостерігачів, цієї паузи в боях недостатньо для наданя допомоги, а російський «гуманітарний коридор» практично не використовувався цивільними для виходу зі Східної Гути.

XS
SM
MD
LG