Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко вручив «Золоту Зірку» Героя України братові Решата Аметова


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко вручив орден «Золота Зірка» Героя України брату загиблого весною 2014 року кримчанину Решату Аметову.

«Решат – людина, яка не уявляла життя без українського Криму і не уявляла життя без свободи. Людина, яку неможливо було скорити і для того, щоб подолати його опір, ці злочинці, ці терористи вирішили його вбити», – сказав він, запевнивши, що подвиг Решата Аметова будуть завжди пам’ятати.

За словами Порошенка, для нього висока честь вручити нагороду братові загиблого героя Рефату Аметову.

«Ми будемо робити все, щоб якнайскоріше повернути Криму в Україну», – сказав Порошенко.

У свою чергу, Рефат Аметов закликав Порошенка докласти зусиль, щоб «знайти винних в смерті брата, затримати їх та покарати».

Президент України Петро Порошенко у травні 2017 року підписав указ про присвоєння Решату Аметову звання Героя України.

За даними «Кримської правозахисної групи», після анексії Росією Криму Решат Аметов був першим серед зниклих на півострові. У березні 2014 року він проводив одиночний пікет у Сімферополі і був затриманий людьми, які називали себе «самообороною Криму», а потім знайдений мертвим зі слідами катувань.

Після анексії на півострові почастішали випадки зникнення людей, зокрема представників кримськотатарського народу. Громадська організація «Крим SOS» представила доповідь «Насильницькі зникнення в Криму за період анексії Російською Федерацією. 2014-2016 роки». Автори доповіді повідомили про 43 факти викрадень із кінця зими 2014 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG