Доступність посилання

ТОП новини

Оліфер про переговори в Мінську: робота зі звільнення заручників триває


Обмін заручниками, лютий 2016 року
Обмін заручниками, лютий 2016 року

Тристороння контактна група щодо врегулювання ситуації на Донбасі продовжує роботу щодо звільнення заручників, повідомила речниця екс-президента, представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

За її словами, українська сторона наполягає на залученні міжнародних організацій на всіх етапах звільнення заручників.

«Триває робота зі звільнення заручників. При цьому наполягаємо: на всіх етапах звільнення людей профільні міжнародні організації повинні здійснювати прискіпливий моніторинг усього, що відбувається – насамперед, це передбачає їхній безперешкодний доступ до незаконно утримуваних осіб», – написала вона на своїй сторінці у Facebook за підсумками засідання Контактної групи в Мінську.

Вона також зауважила, що необхідно розблокувати реалізацію важливої гуманітарної ініціативи щодо створення тристороннього механізму з пошуку зниклих безвісти за участі України, Росії і Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Станом на кінець січня в СБУ повідомляли, що в заручниках на непідконтрольних уряду територіях Донбасу перебувають 108 людей.

27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

Після цього СБУ заявляла, що заручниками залишаються 103 людини в Донецьку і Луганську, десятки – в Росії, 402 людини вважалися зниклими безвісти.

XS
SM
MD
LG