Доступність посилання

ТОП новини

ООН та ЄС вимагають розслідування сутичок на межі Смуги Гази та Ізраїлю


Заворушення на межі Смуги Гази та Ізраїлю, 30 березня 2018 року
Заворушення на межі Смуги Гази та Ізраїлю, 30 березня 2018 року

ООН і Європейський союз вимагають «незалежного та прозорого» розслідування подій на межі Ізраїлю і Смуги Гази, що сталися 30 березня. У сутичках з ізраїльськими військовими загинули, за останніми даними, 16 палестинців. Палестинські лікарі заявляють про більш як тисячу поранених, у тому числі сотні людей з вогнепальними пораненнями.

Субота на палестинських територіях оголошена днем жалоби. Антиізраїльські виступи тривають як у Смузі Гази, так і на Західному березі Йордану.

Палестинці в Смузі Гази 30 березня розпочали шеститижневий протест поблизу кордону з Ізраїлем.

За словами організаторів акції, вони хочуть привернути увагу до долі палестинців, які не можуть повернутися до своїх домівок на території Ізраїлю. За кілометр від кордону з Ізраїлем протестувальники розбили намети.

Ізраїльські війська перебувають у стані підвищеної готовності вздовж кордону, побоюючись спроб масового порушення кордону.

Протест скликало палестинське угруповання «Хамас», яке керує Смугою Гази.

У Міністерстві закордонних справ Ізраїлю заявили, що протест є навмисною спробою спровокувати конфронтацію. Міністерство поклало відповідальність за будь-які можливі сутички на «Хамас».

Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман розмістив у Twitter повідомлення арабською мовою. Він написав, що «Хамас» «грається з людськими життями», і закликав палестинців не піддаватися на провокації.

«Хамас» звинуватив владу Ізраїлю в спробах залякати палестинців.

За даними ООН, приблизно 1,3 мільйона із двох мільйонів жителів Смуги Гази є біженцями або нащадками біженців, які не можуть повернутися на територію, яка зараз є Ізраїлем.

XS
SM
MD
LG