Доступність посилання

ТОП новини

Лідери Балтії проситимуть Трампа посилити захист від Росії


Президент Литви Даля Ґрібаускайте буде серед учасників зустрічі балтійських лідерів із президентом США Дональдом Трампом
Президент Литви Даля Ґрібаускайте буде серед учасників зустрічі балтійських лідерів із президентом США Дональдом Трампом

Президенти трьох держав Балтії на зустрічі в Білому домі 3 квітня попросять президента США Дональда Трампа зробити більше для стримування Росії. Президент Литви Даля Ґрібаускайте, президент Естонії Керсті Кальюлайд та президент Латвії Раймондс Вайоніс є одними з найактивніших критиків Росії в Євросоюзі та прибули з візитами до Трампа під час змішаних сигналів про його наміри щодо Кремля.

Вашингтон нещодавно запровадив нові санкції проти Росії та вислав 60 російських дипломатичних працівників у відповідь на отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля у Великій Британії. Водночас Трамп особисто запропонував зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним під час недавнього телефонного дзвінка.

Один із високопосадовців Литви повідомив агенції France-Presse, що балтійські лідери попросять Трампа частіше використовувати протиракетні комплекси Patriot для військових навчань у країнах Балтії. Чиновник сказав, що Литва, Латвія та Естонія також хочуть стати частиною європейського протиракетного щита.

«Я сподіваюсь, що Сполучені Штати та інші союзники усвідомлюють, що повітряний простір балтійських держав має бути краще захищеним», – заявила президент Литви Ґрібаускайте перед початком візиту громадській телерадіокомпанії LRT.

У 2017 році альянс НАТО розгорнув чотири багатонаціональні батальйони в Польщі та країнах Балтії, це є частиною заходів для стримування можливих дій Росії, також американські військові відправили батарею Patriot до Литви для навчань. Віце-президент США Майк Пенс у липні порушив питання можливого розгортання комплексів Patriot і в сусідній Естонії.

XS
SM
MD
LG