Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану: Вашингтон пошкодує, якщо вийде з ядерної угоди


Президент Ірану Хасан Рогані під час відзначення Національного дня ядерних технологій в Тегерані, 9 квітня 2018 року
Президент Ірану Хасан Рогані під час відзначення Національного дня ядерних технологій в Тегерані, 9 квітня 2018 року

Президент Ірану Хасан Роугані заявляє, що Вашингтон «пошкодує», якщо Сполучені Штати порушать ядерну угоду між Тегераном і світовими державами від 2015 року.

«Ми не будемо першими, хто порушить угоду, але вони повинні обов’язково знати, що пошкодують, якщо порушать її», – сказав Рохані на конференції в Тегерані 9 квітня в Національний день ядерних технологій Ірану.

«Ми більш підготовлені, ніж вони думають, і вони побачать, що якщо вони порушать цю угоду, через тиждень, менше тижня, вони побачать результат», – сказав Роугані.

Президент США Дональд Трамп пригрозив вийти з угоди і застосувати санкції проти Ірану до 12 травня, якщо не будуть встановлені нові обмеження на ядерні та ракетні програми Тегерана.

Офіційно Сполучені Штати не виходять з угоди, однак Трамп дав Конгресу шістдесят днів, щоб обговорити повернення санкцій проти Ірану. Якщо санкції будуть повернуть, це фактично означатиме кінець участі Вашингтона в «ядерній угоді», яка передбачає поетапне скасування обмежень щодо Тегерана у відповідь на його відмову від ядерної програми.

Решта учасників укладеної в 2015 році угоди з Іраном – Великобританія, Франція, Німеччина, Росія і Китай – виступають за її виконання. Документ був схвалений Радою Безпеки ООН.

XS
SM
MD
LG