Доступність посилання

ТОП новини

ЄС ініціює у СОТ процес проти Китаю через несправедливу передачу технологій


Чоловік використовує окуляри віртуальної реальності, Китай, лютий 2018 року
Чоловік використовує окуляри віртуальної реальності, Китай, лютий 2018 року

Європейський союз розпочав судовий процес у Світовій організації торгівлі (СОТ) проти китайського законодавства, яке, на думку ЄС, підриває права інтелектуальної власності європейських компаній.

«Технологічні інновації та ноу-хау є основою нашої економіки, заснованої на знаннях. Саме це і надає нашим компаніям конкурентоспроможність на світовому ринку та підтримує сотні тисяч робочих місць у Європі. Ми не можемо дозволити будь-якій країні змусити нашу компанію відмовитися від цих важкодоступних знань. Це суперечить міжнародним правилам, про які ми всі домовилися в СОТ, якщо основні гравці не дотримуються правил, то вся система може розвалитися», – зазначила комісар ЄС з питань торгівлі Сесілія Малмстрем.

Читайте також: Чому онлайн-сервіси та соцмережі масово змінюють правила користування?

У ЄС зауважують, що європейські компанії, які приїжджають до Китаю, змушені надавати права власності або права на використання своєї технології китайським підприємствам і позбавлені можливості вільно обговорювати ринкові умови у договорах про передачу технологій.

Це суперечить основним правам, якими повинні керуватися компанії відповідно до правил та дисциплін СОТ, наголошують в ЄС.

Справа, ініційована сьогодні ЄС, спрямована щодо конкретних положень стосовно імпорту та експорту технологій (відомий під назвою TIER) та положення про спільні китайсько-іноземні акціонерні підприємства, які, як вважають у ЄС, дискримінують некитайські компанії.

Якщо консультації, запропоновані сьогодні, не приведуть до задовільного рішення протягом 60 днів, ЄС зможе вимагати, щоб СОТ створила групу для схвалення рішення з цього питання.

Китайська сторона наразі не коментувала цю ініціативу ЄС процесу Світовій організації торгівлі.

XS
SM
MD
LG