Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура повідомила про підозру трьом викрадачам українських активістів у Криму


Російський військовий на чергуванні поблизу мапи Криму під час окупації півострова, березень 2014 року
Російський військовий на чергуванні поблизу мапи Криму під час окупації півострова, березень 2014 року

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру трьом учасникам «самооборони Криму», які в 2014 році викрали одного з лідерів кримського «Євромайдану» Андрія Щекуна та інших українських активістів.

За інформацією прокуратури, в ході досудового розслідування встановили, що впродовж березня 2014 роки члени парамілітарного утворення в Сімферополі затримували громадян України, після чого тривалий час утримували їх у невідомому місці. У відомстві зазначили, що постраждалі перебували з мішками на головах і піддавалися моральним і фізичним стражданням.

«Наслідком встановлені активні учасники таких незаконних затримань громадян України. В даний час трьом особам – членам «Самооборони Криму» повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 146 («Незаконне позбавлення волі або викрадення людини») Кримінального кодексу України», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі додали, що вживають заходів для отримання дозволу на затримання осіб і оголошення їх в розшук.

Імен підозрюваних у відомстві не назвали.

Координатори та учасники руху «Євромайдан-Крим» неодноразово вказували на тиск. У січні 2014 року поряд із будинками, в яких вони жили, були розклеєні листівки з їхніми фотографіями і написом «зрадник Криму». Після того, як російські війська почали окупацію Криму, лідери місцевого Майдану стали проводити акції за єдність України.

9 березня члени «самооборони» викрали лідерів протестного руху Андрія Щекуна та Анатолія Ковальського. Вони провели 11 днів у полоні, де, за їхніми словами, піддавалися тортурам.

XS
SM
MD
LG