Доступність посилання

ТОП новини

Трамп звинуватив союзників по НАТО у затримці фінансування


Раніше Трамп припустив, що президент Росії Володимир Путін може виявитися більш «простим співрозмовником», ніж європейські політики
Раніше Трамп припустив, що президент Росії Володимир Путін може виявитися більш «простим співрозмовником», ніж європейські політики

Президент США Дональд Трамп звинуватив союзників по НАТО в тому, що вони істотно затримують внески в бюджет Північноатлантичного альянсу. Про це американський лідер написав у мережі Twitter 10 липня, напередодні саміту НАТО в Брюсселі.

За його словами, «багато країн НАТО», які очікують від Сполучених Штатів «захисту», «не тільки не виконують правило двох відсотків», але і «сильно затримують виплати». Він закликав партнерів «компенсувати» брак коштів.

Раніше Трамп припустив, що президент Росії Володимир Путін, з яким він зустрінеться 16 липня в Гельсінкі, може виявитися більш «простим співрозмовником», ніж європейські політики. Тоді ж американський лідер укотре поскаржився, що члени НАТО платять, за його твердженням, «занадто мало» порівняно зі Сполученими Штатами.

У заочну дискусію з Трампом вступив голова Європейської ради Дональд Туск. На прес-конференції після підписання нової угоди про співробітництво між Європейським союзом та НАТО 10 липня в Брюсселі він сказав, звертаючись до американського політика, що «у Америки немає і не буде кращого союзника, ніж Європа».

«Дорога Америко, цінуйте своїх союзників – адже у вас таких не багато», – наголосив Туск, водночас закликавши європейські країни «більше витрачати на свій захист».

Трамп неодноразово вимагав від союзників довести військові витрати до 2% від ВВП, як це наказують правила НАТО. У червні він пригрозив членам Північноатлантичного альянсу «змінами», розкритикувавши, зокрема, владу Німеччини за те, що вона витрачає на військові потреби лише один відсоток ВВП проти 4% від ВВП у США.

XS
SM
MD
LG