Доступність посилання

ТОП новини

США з’ясують, чи не підриває їхню безпеку імпорт урану з Росії та інших країн


Міністр торгівлі США Вілбур Росс заявив, що розслідування охоплюватиме весь урановий сектор
Міністр торгівлі США Вілбур Росс заявив, що розслідування охоплюватиме весь урановий сектор

Сполучені Штати розпочали розслідування щодо того, чи імпорт урану з Росії, Казахстану та Узбекистану загрожує національній безпеці. Цей процес може призвести до зростання тарифів на імпорт сировини з Росії та країн Центральної Азії.

Міністр торгівлі США Вілбур Росс оголосив про це розслідування 18 липня і заявив, що воно охоплюватиме весь урановий сектор, включно з видобутком і збагаченням, а також оборонним та промисловим використанням радіоактивного металу. «Наше виробництво урану, необхідного для військових та енергетики, скоротилося з 49% від нашого споживання до 5%», – відзначив Росс, зауваживши, що така залежність від імпорту може поставити під загрозу безпеку Сполучених Штатів.

За даними міністерства торгівлі, США в 2017 році імпортували збагаченого урану на 1,4 мільярда доларів, ще на 470 мільйонів доларів купили уранових руд та на 1,8 мільярда доларів – сполук та сплавів урану.

За даними міністерства енергетики, на Канаду та Казахстан припадає близько половини імпортного урану, що використовується в енергетиці США. Колишні радянські республіки забезпечують понад третину цього обсягу: Казахстан – 24%, Росія – 14%, Узбекистан – 4%.

Крім використання в ядерній зброї, уранове паливо дозволяє виробляти близько 20% електроенергії в усьому світі і використовується для живлення ядерних підводних човнів та авіаносців.

XS
SM
MD
LG