Доступність посилання

ТОП новини

Заяви Путіна про перемовини щодо війни в Україні: що буде з окупованими територіями?


Кремль готовий почати переговори щодо України за певних умов
Кремль готовий почати переговори щодо України за певних умов

Що означають останні заяви російського лідера Володимира Путіна про начебто готовність Росії до переговорів щодо України? Який сценарій розвитку війни лобіює Росія разом зі своїми партнерами? Що означатиме «заморожування» війни для окупованих територій України в цілому і до чого це може призвести? Про це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Президент Росії Володимир Путін відвідав Китай минулого тижня. Напередодні візиту в інтерв’ю китайському агентству «Сіньхуа» він заявив, що Кремль готовий почати переговори щодо України за певних умов. Путін зазначив, що Росія начебто відкрита до діалогу, але «такі перемовини повинні враховувати інтереси всіх країн, які беруть участь у конфлікті, включно з Росією».

Президент Китаю Сі Цзіньпін (праворуч) і керівник Росії Володимир Путін. Пекін, 16 травня 2024 року
Президент Китаю Сі Цзіньпін (праворуч) і керівник Росії Володимир Путін. Пекін, 16 травня 2024 року

Україна, своєю чергою, вимагає відновлення своєї територіальної цілісності й повного виведення російських військ. Зокрема, радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк відреагував на останню заяву Путіна про перемовини і зазначив, що «Росії це потрібно не для досягнення миру, а щоб виграти час для накопичення сил». Раніше про це говорив і президент України Володимир Зеленський.

«Без справедливого миру»

Експерт-міжнародник, оглядач міжнародної політики Тарас Семенюк розповів «Новинам Приазов'я», що позиції Китаю і Росії щодо війни в Україні повністю збігаються. Ці країни ведуть взаємовигідну співпрацю. Ба більше, Китай зацікавлений у Росії як в інструменті тиску на Захід.

Тарас Семенюк
Тарас Семенюк
Ніхто не дає гарантії, що Росія знову не розпочне війну
Тарас Семенюк

«Мир на основі того, що давайте, зупинимо війну на тій географічній лінії, на якій триває фронт, це є радше про «заморожування» (війни) аніж про справедливий мир, про який говорить Зеленський неодноразово у своїх виступах. Але ніхто не дає гарантії, що Росія знову не розпочне війну з Китаєм на пару. Не треба Китаю сприймати Росію як, знаєте, дресировану собачку. Ні, це не так. Вони – партнери, союзники, які мають взаємовигідну діяльність, взаємовигідні умови співпраці, називаймо це так. Ну, до прикладу, за останні два роки торговельний баланс між двома країнами зріс. За останніми підрахунками, він складає близько 245 мільярдів доларів. Це дуже багато, коли порівняти з минулим роком, який був 150 млрд доларів, якщо я не помиляюсь», – зауважив він.

Китай разом із Росією буде продовжувати звинувачувати країни Заходу у тому, що вони постачають зброю до України й у такий спосіб затягують війну, каже експерт.

Китай так і не засудив Росію за вторгнення в Україну
Китай так і не засудив Росію за вторгнення в Україну

«Це буде фундаментально ключовою різницю між тим, хто хоче миру і тим, хто хоче зупинки війни заради якихось подальших цілей. Такі моделі теж обговорюються, і це є не тільки з подачі Китаю. Тому спекуляції на тему: «Захід поставляє зброю і тим далі продовжує війну» – це є основний аргумент, який буде використовувати Росія, Китай і Угорщина в тому числі. Отже, Китай і Росія збирають так звану коаліцію на свій бік тих країн, які виступають за припинення війни», – пояснив він.

  • Китайський лідер Сі Цзіньпін за результатами зустрічі з Путіним зазначив, що вони обидва погоджуються з необхідністю «політичного вирішення» війни в Україні. Крім того, «Китай сподівається на швидке повернення Європи до миру і стабільності та продовжуватиме відігравати конструктивну роль у цьому напрямку», сказав Сі.
  • Раніше Пекін висунув свій так званий «мирний план» із 12 пунктів із закликом до деескалації й остаточного припинення вогню в Україні. Цей план був значною мірою відхилений західними країнами через відмову Китаю засудити Росію за вторгнення в Україну. А також через те, що він повторює низку російських наративів.

Коли РФ виведе війська з України?

Якщо Путін говорить про мир, його слова потрібно розуміти діаметрально навпаки, вважає Семенюк. Китай не буде тиснути на Росію, щоб вона вивела свої війська з України й припинила війну.

Знищений Силами оборони України танк армії РФ на пшеничному полі. Харківщина, 22 лютого 2023 року
Знищений Силами оборони України танк армії РФ на пшеничному полі. Харківщина, 22 лютого 2023 року

«На жаль, світ крутиться не тільки в наших інтересах. Світ крутиться довкола власних інтересів. Тому в інтересах Китаю немає бажання тиснути на Росію, щоб вона вивела війська. Росія не виведе війська з України і Китай не буде тиснути на неї, що вона б це зробила. І саме тому Китай говорить, що потрібно зупинити війну і сприйняти географічні й територіальні реалії такими, якими вони є. А це означає, що війська не виводяться з окупованих територій. Єдиний випадок, коли російські війська можуть вийти з цієї території, – це або тотальна поразка армії РФ на полі бою, або з плином часу, коли настануть певні історичні моменти та війська РФ вийдуть з наших територій так, як радянські війська – з Афганістану, з Німеччини, з території колишнього Варшавського договору», – сказав експерт.

«Страх болючих подарунків і втрат»

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що заява Путіна про перемовини означає те, що іншого виходу, ніж пошук перемир’я, у нього не залишилося.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

«Він розуміє перспективу отримання Україною новітнього озброєння, від якого російська армія почне отримувати болючі подарунки. Бавовна має шанс розквітнути по всій території Росії. Відтак його вологі мрії стосовно того, що він зможе нескінченно атакувати Україну, підуть в історію. Особливо яскраво це може відбуватися на території тимчасово окупованого Криму. А все ж Крим для Путіна і його божевільного оточення – це символ. Він боїться втратити цей символ, бо за цим почнуться дуже сильні внутрішні процеси, і це вже очевидно для всіх. Тому йому зараз конче необхідні будь-які перемовини», – зазначив Огризко.

«Україну не залишать без допомоги»

Чим швидше Україна отримає необхідну зброю, тим швидше вона переможе Росію. Але питання полягає в тому, чи хоче Захід, щоб Україна перемогла РФ, каже дипломат.

Кинути Україну напризволяще – це означає запросити Путіна до себе в гості, тільки на танках
Володимир Огризко

«Нам треба вимагати у доволі жорсткій формі необхідне нам озброєння, нам треба вимагати, щоб це озброєння давалося нам без будь-яких обмежень і щоб ми могли його використовувати там, де ми вважаємо за доцільне, тому що ми відбиваємо агресію. Я думаю, що багато європейських країн прокидаються, так би мовити, в глобальному розумінні, і США також. І тому кинути Україну напризволяще – це означає запросити Путіна до себе в гості, тільки на танках. Чи це буде прийнятно для західних суспільств? Думаю, що ні. Тому вони будуть радше допомагати, ніж чекати Путіна з його озвірілою бандою у себе на території. Так що, думаю, без допомоги ми не залишимося», – переконаний Огризко.

  • Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що Україна усвідомлює, що війна з Росією закінчиться переговорами. Втім, він наголосив, що Україна потребує не «перемир’я на 2 роки, а стійкого миру на десятиліття». Саме тому, за словами очільника РНБО, була підготовлена і просувається формула миру президента Зеленського. Посадовець висловив сподівання, що вона буде підтримана учасниками Саміту миру у Швейцарії у червні 2024 року.
  • Президент Чехії Петр Павел заявив, що Україна навряд чи зможе вийти на кордони 1991 року, принаймні в осяжному майбутньому. Про це він сказав в інтерв'ю австрійському виданню Die Presse. Також він торкнувся теми післявоєнних переговорів, де одним з питань, на його думку, буде членство України в НАТО. Виходячи зі слів чеського президента, Київ може поступитися членством в альянсі в обмін на гарантії безпеки і військову присутність західних країн.

«Зруйновані та знелюднені»

Політолог із Херсону Володимир Молчанов зазначив, що окуповані території з часом дедалі більше занепадають. Оскільки про вивід російських військ зараз не йдеться, вони можуть перетворитися на руїни, вважає політолог.

Володимир Молчанов
Володимир Молчанов

«Навіть ті території, які були захоплені без бою в перші дні війни, це лівобережна Херсонщина, – зараз це суцільна руїна. Тому що знищена Каховська ГЕС, не працюють зрошувальні системи, буде цього року величезний спад збору врожаю», – зауважив він.

За словами Молчанова, найбільш розвинуті, найбільш населені до війни частини Лівобережжя – це 5 міст і села вздовж Дніпра та вздовж Каховського водосховища, зараз значною мірою зруйновані та знелюднені.

«Ті, хто там є – переважно російські окупанти, зараз використовують найкращі будівлі як свої пункти розташування або спостереження, туди, звичайно, прилітає. Тобто ці міста, звичайно, не в такій мірі пошкоджені, в якій росіяни зруйнували Берислав, але все ж також значно поруйновані. І ніякої користі для Росії взагалі вся Херсонська область зараз собою не являє», – каже він.

«Нові окупації заради торгу»

Росія буде намагатися захопити якомога більше українських територій, щоб потім їх використовувати, зокрема, і як предмет торгу в переговорах, каже експерт.

Розбите село на Херсонщині Андріївка тепер безлюдне через війну, квітень 2023 року
Розбите село на Херсонщині Андріївка тепер безлюдне через війну, квітень 2023 року
У Росії, крім територій, є ідея-фікс – обмежити український суверенітет
Володимир Молчанов

«У Росії такий план є, тобто, захопити якомога більше, щоб потім якомога більше залишити або ж розмінювати на якісь інші моменти, тому що у Росії, крім територій, є ідея-фікс – обмежити український суверенітет, зокрема, не дати їй вступити в НАТО та в ЄС. Ну і, крім того, звичайно, є необхідність зняти з себе санкції – це теж буде елементом можливої торгівлі. Але ж річ у тому, що і для нас є великою проблемою, що ті території, які Росія захоплює, це вже просто випалена земля, це руїни. І чим більше такого буде, там не залишатиметься майже людей», – підкреслив Молчанов.

Війна на виснаження

Час зараз грає як проти України, так і проти Росії, вважає політолог. У Кремлі розраховують на те, що Україна виснажиться скоріше.

«Час працює проти обох сторін, як не дивно. У кого раніше схлопнеться вся економіка, не залишиться людей, які хоч на щось здатні, той і програє. Для Росії залишилося приблизно півтора року, поки у них повністю не вичерпається фонд національного добробуту, внаслідок чого і військові витрати, які зараз Росія несе, стануть неможливими», – зазначив Маолчанов.

Російські військовослужбовці патрулюють біля металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі, червень 2022 року
Російські військовослужбовці патрулюють біля металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі, червень 2022 року

На його думку, Росії або доведеться для того, щоб нести військові витрати, перерозподіляти гроші з інших статей бюджетних витрат, або збільшувати податки.

Розраховують на те, що Україна лусне раніше
Володимир Молчанов

«Тобто, в будь-якому разі те зростання ВВП, яке зараз відбувається за рахунок вкладання ось цих накопичених раніше коштів, стане неможливим. І на Росію чекає або необхідність знижувати інтенсивність конфлікту, або ж почне діяти економічний антимультиплікатор, і Росія тоді приречена. Тому вони поспішають зараз застовпити за собою хоч щось максимально більше і розраховують на те, що Україна лусне раніше», – пояснив політолог.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Чого боїться Путін?

Російський політичний емігрант та колишній аналітик партії «Єдина Росія» Леонід Власюк вважає, що президент Росії Путін ніколи не погодиться на умови, які висуває Україна стосовно закінчення війни.

Леонід Власюк
Леонід Власюк

«Умови – кордони 1991 року, репарації та суди і повний набір покарань. А це капітуляція Росії насправді. Путін на це ніколи не погодиться, бо вважає це неприйнятним. А в Україні від Зеленського не все залежить, бо Зеленський є президентом, але вирішує народ. Якщо Зеленський вирішить все це завершити саме так – народ просто з цим не погодиться», – зауважив він.

Для Путіна дуже важливими є гарантії особистої безпеки після війни, каже аналітик.

Путіна цікавлять особисті проблеми, особиста безпека
Леонід Власюк

«Він не хоче сісти до в'язниці. Це його головна вимога у всій цій історії. Його не цікавить усе, що відбувається довкола. Його не цікавить країна. Його цікавлять особисті проблеми, особиста безпека. Він просто не знає, як уже вийти із цієї ситуації, в яку він занурився. Єдине, що він намагається робити, це зараз продовжувати ескалацію, тобто, збільшувати тиск, тому що коли він зупиниться в цьому випадку – піде регрес його історії й почнуть йому ставити запитання», – вважає він.

2022 року суд видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна у зв’язку зі звинуваченнями у незаконній депортації дітей з території України.

Для України єдиною можливою стратегією перемоги є звільнення від Росії всіх окупованих територій, додав аналітик.

«Тут така ситуація: або все, або нічого. Або ви дійдете до кордонів 1991 року і створите санітарну зону на території Росії, або зжеруть Україну. Просто наші партнери західні готові були злити Україну вже 23 лютого 2022 року, і тільки ви зупинили цей процес», – наголосив Власюк.

  • Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року. У Росії заперечували, що ведуть проти України загарбницьку війну і назвали це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG