Доступність посилання

ТОП новини

«Українська мова рятувала херсонців». Мовні програми на півдні | Новини Приазов’я


ЗАВАНТАЖИТИ

Як жителі Херсона і Запоріжжя ставляться до популяризації української мови у різних сферах життя? Чому у Запоріжжі не затверджена програма розвитку та функціонування української мови, і як це впливає на місто? Як мовна програма працює у Херсоні, і що цьому сприяє?

Запоріжжя залишається одним із тих обласних центрів, де не ухвалили програму розвитку та функціонування української мови. Про це в кінці лютого повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. За його словами, крім Запоріжжя така програма не ухвалена ще у 10 містах, серед яких Луцьк, Рівне, Івано-Франківськ, Вінниця, Одеса та інші.

Тим часом мовна програма вже діє на території Запорізької області. За інформацією мовного омбудсмена, вона має створювати належні умови для забезпечення і захисту мовних прав і потреб українців. Зокрема, можливості оволодіння державною мовою і використання її у всіх сферах суспільного життя.

Впровадження мовної програми передбачає відкриття мережі курсів з вивчення української мови, сприяння створенню інформаційної, у тому числі медійної, україномовної продукції, запровадження освітніх теле- та радіопрограм, відкритих онлайн-курсів з історії української мови та культури, а також підтримку книговидавничої справи в Україні.

За даними мовного омбудсмена, станом на кінець лютого програми сприяння і розвитку української мови як державної діють у 19 областях України.

Як жителі Херсона і Запоріжжя ставлять до популяризації української мови у різних сферах життя? Чому у Запоріжжі не затверджена програма розвитку та функціонування української мови, і як це впливає на місто? Як мовна програма працює у Херсоні, і що цьому сприяє?

Ці та інші актуальні питання в проєкті «Новини Приазов’я» обговорює ведучий Олександр Янковський.

Форум

XS
SM
MD
LG