Доступність посилання

ТОП новини

Посуха в Криму. Літні дощі не вирішать проблему дефіциту води (фотогалерея)

Російська влада в Криму планує відновити роботу Міжгірного водоймища до 2025 року. Підконтрольний Росії керівник Криму Аксьонов заявив, що за 20–21 червня в інші водойми надійшло понад 300 тисяч кубів води. Але синоптики кажуть: після затяжної посухи дощі не вирішать проблему дефіциту води у Криму.

Міжгірне водоймище обсягом 50 мільйонів кубометрів – найбільше з наливних (тих, що акумулюють воду з розташованих неподалік джерел) штучних водойм Криму. Воно розташоване на лівій притоці річки Тобе-Чокрак у Жайворонській балці, що на півдні Сакського району. Будівництво водойми почалося в 1981 році і тривало близько 10 років.

Із п’яти джерел водопостачання Сімферополя Міжгірне водоймище було найбільш ємним до 2014 року. Його запаси практично завжди можна було поповнити водою Північнокримського каналу.

Російська влада Криму планує відновити роботу Міжгірного водосховища до 2025 року, наповнивши його паводковими водами чотирьох кримських річок: Альми, Салгира, Качі і Бельбека. Кошти на реконструкцію водосховища повинен виділити федеральний бюджет Росії в обсязі 25 мільярдів рублів.

Раніше підконтрольний Росії керівник Криму Сергій Аксьонов повідомив, що за 20–21 червня в Аянське, Сімферопольське і Партизанське водосховища надійшло понад 300 тисяч кубометрів води. «Це рекорд за добовими нормами останньої половини року, і якщо опади випадатимуть з такою ж частотою, ми вийдемо з гідністю із ситуації, що склалася», – заявив Аксьонов.

Синоптики, проте, кажуть, що після затяжної посухи, яка почалася восени 2019 року, літні дощі повністю не вирішать проблему дефіциту води у Криму. «З другої половини наступного тижня очікується дефіцит опадів, тому ситуація на межі», – зазначив провідний спеціаліст російського Центру погоди «Фобос» Євген Тишковець.

Який вигляд мало Міжгірне водоймище до дощів, які пройшли в Сімферопольському районі в період із 17 по 21 червня, – дивіться у фотогалереї наших колег із Крим.Реалії.

XS
SM
MD
LG