Доступність посилання

ТОП новини

«Обнулення Путіна»: протести в Росії на тлі голосування

Кілька сотень людей зібралися в центрі Москви на акцію протесту проти пропонованих змін до Конституції, голосування за які 1 липня завершується в Росії. Серед поправок – «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна, що дасть йому змогу знову балотуватися і залишатися при владі до 2036 року. Демонстрація відбувається мирно, люди змінюють одне одного в одиничних пікетах, по черзі тримаючи плакати біля пам'ятника Пушкіну. На площі було багато поліції, але проти протестувальників заходів не вживали. Акція протесту відбулася і в центрі Санкт-Петербурга. Жителі вимагали скасувати обнулення термінів чинного президента Володимира Путіна і не переписувати Конституцію. В акції взяли участь близько ста осіб. Вони тримали в руках стару версію конституції Росії і плакати. Їх витіснили з площі силовики, кілька людей затримано, частину – до того, як вони встигли потрапити на акцію.

1 липня в Росії головний день голосування за поправки до Конституції, був оголошений не робочим. Ділянки відчинилися вже 25 червня. Через коронавірус влада розтягнула голосування на тиждень, щоб на дільницях не було скупчення людей. Росіяни, які не встигли за минулий тиждень проголосувати у дворах, в автобусах, на дому або онлайн, в середу вирушили на ділянки.

У Конституцію РФ пропонується внести кілька сотень поправок. Серед інших, в основному документі може з'явитися згадка про Бога, поняття шлюбу як союзу чоловіка і жінки, а також може бути введений ряд соціальних норм. Крім того, зміняться повноваження прем'єр-міністра і обидвох палат парламенту, пропишуть також повноваження держради.

Поправки, серед іншого, дозволять Володимиру Путіну ще двічі обиратися на пост глави держави. Лідер країни не виключив, що скористається цією можливістю, якщо росіяни підтримають зміни. При цьому статусу референдуму це голосування не має. Громадяни можуть схвалити або відкинути тільки всі поправки разом.

XS
SM
MD
LG