Доступність посилання

ТОП новини

Скалецька про готовність України до коронавірусу, паніку і керування МОЗом із Нових Санжар


Зоряна Скалецька, очільниця МОЗ
Зоряна Скалецька, очільниця МОЗ

Є повна готовність зустріти китайський коронавірус, якщо він пошириться в Україні. У цьому запевнила в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька. Вона відповіла на запитання скайпом із медцентру в Нових Санжарах на Полтавщині, де триває так звана обсервація евакуйованих із Китаю українців. Наявних в українських лікарнях місць у разі епідемії вистачить на чотири місяці, заявила Скалецька. Вона запевнила, що Україна не закуповує в Росії тест-системи для виявлення коронавірусу. Міністр також розповіла про свої побутові умови й розпорядок дня у Нових Санжарах, прокоментувала, чому в Україні подекуди шириться паніка стосовно коронавірусу, й стверджувала, що комунікації з боку МОЗ достатньо.

Олександр Лащенко: Звісно, я ретельно стежу за вашим фейсбуком. От ви тут поділилися (ми пишемо це інтерв’ю ввечері у четвер, відразу уточню): «Зараз у нас обід з борщем, який надає сил працювати далі». Як вам працюється, пані Скалецька, у цьому медичному центрі?

– Працюється чудово. Маємо досить багато і нарад, і дзвінків, і досить багато паперів (нарешті до них вже приступила) для обробки, і законопроєкти для вичитування. Насправді досить багато є інтерв’ю і ефірів, які відволікають безпосередньо від роботи з міністерством. Але ми справляємося. Оскільки у нас нарада о 8:30 починається з заступниками. А останні зідзвонювання по нагальних питаннях можуть бути і в дев’ятій годині вечора.

– Була інформація, на сьогодні, на четвер, ви так само, я так розумію, на іншому поверсі перебуваєте цього медцентру у Нових Санжарах. Тобто ви на четвертому, а інші люди, які прибули з Китаю, на другому і третьому. Я так розумію?

– Переважно так. Але четвертий поверх був розділений, закрили перегородкою. І зараз також на четвертому поверсі є деякі особи, котрих перевели на четвертий поверх з другого, з третього поверхів.

– Ви у спеціальному вбранні спілкувалися все ж таки з людьми, які були евакуйовані з Китаю. Показували це ЗМІ. Скільки таких спілкувань ще було? Як ви підтримуєте контакт з цими людьми? Цікаво. Безпосередньо ж є, звісно, контакт. Чи ні?

Маємо комунікацію постійно з екіпажем, з окремими членами обсервації через телефон, інтернет

– Насправді костюм був вимогою епідеміологів для того, щоб максимально дотримуватися усіх правил. Ми маємо комунікацію постійно з екіпажем, з окремими членами нашої, так би мовити, обсервації через телефон, інтернет. Я думаю, що ми ще будемо мати зв’язки, контакти з ними. На сьогодні ми більше займатися моніторингом їхніх потреб, їхніх якихось очікувань чи то звернень до лікарів з певними якимись проханнями. На сьогодні все в порядку. Ситуація моніториться і лікарями, і представником внутрішніх справ. Ми підтримуємо з ними зв’язок обов’язково.

Хто така Зоряна Скалецька?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

– Тобто на сьогодні, четвер 27 лютого, в жодного із тих людей, які зараз перебувають у медичному центрі у Нових Санжарах, після тестувань немає жодних ознак того, що він, так би мовити, носить в собі, інфікований цим китайським коронавірусом, так?

На сьогодні жодних скарг на симптоми, характерні для ГРВІ, в осіб, у Нових Санжарах в обсервації, немає

– На сьогодні жодних скарг на симптоми, котрі характерні для ГРВІ, в осіб, котрі перебувають у Нових Санжарах в обсервації, немає.

– Взагалі побутові умови… Пам’ятаємо, на початку було, що ніби і струм у душі бив. Одна жінка з тих, хто прибув із Китаю, повідомляла. На сьогодні яка ситуація з побутовими умовами, з харчуванням і так далі?

– Насправді це лише в одному номері були проблеми технічні. Тому цих дівчат перевели в інші кімнати. Інші якісь побутові проблеми, якщо й виникають, вирішуються безпосередньо технічно на місці. Але проблем як таких не виникає. У кого там були питання замінити дріт, у когось поламалася зарядка, такі поточні речі, то вони вирішуються. У нас є штаб тут безпосередньо на місці, епідеміологи і логістика допомагають ці питання вирішувати. Все в порядку.

– Пані Скалецька, який буде алгоритм дій (не дай Боже!), якщо в одного з тих, хто прибув з Китаю, все-таки виявиться коронавірус? Що далі?

Особа, котра матиме симптоми коронавірусу, буде ізольована в окрему кімнату і переведена до інфекційної лікарні, де є підготовлені бокси в Полтаві

– Згідно з нашими нормами і інструкціями, алгоритмами, ще визначеними оперативним штабом уряду, особа, котра матиме симптоми, характерні для коронавірусу, ГРВІ, звичайно, буде в першу чергу ізольована в окрему кімнату і лише за необхідності госпіталізації буде вже тоді переведена спеціальною бригадою екстреної медичної допомоги з дотриманням всіх правил епідемічної безпеки до відповідної інфекційної лікарні, де є підготовлені бокси.

– Пані Скалецька, до якої саме лікарні, можете назвати? Я так розумію, що це буде вже не в Нових Санжарах? Правильно я вас розумію?

– Ні, звичайно. Йде мова про те, що в Полтаві була ще раз оцінена вся ситуація, інфекційні лікарні, є там шість боксів. Кілька боксів спеціально будуть відведені в разі (тут ще лишилося менш ніж тиждень) необхідності госпіталізації. А на сьогодні таких підстав думати, що така госпіталізація буде необхідна, немає.

– Пані Скалецька, як вам працюється як міністрові в таких умовах? Чимало критики на вашу адресу, що, мовляв, навіщо було їхати у Нові Санжари, достатньо було контролювати ситуацію, перебуваючи у Києві, цілком це було можливо. Що скажете у відповідь?

Заспокоїти, що місце є безпечним для українців, іншим аргументом, ніж особистим прикладом, можливості не залишалося

– В першу чергу це було не про те, з якого місця керувати міністерством. Міністерство керується вказівками і рішеннями, які виконуються безпосередньо заступниками міністрів і всією командою міністерства. Йде мова про те, що заспокоїти про те, що місце є безпечним для населення, безпечним для українців, котрі є ззовні, іншим аргументом, ніж особистим прикладом, можливості не залишалося. Я думаю, що та небезпека, котрою так лякали досить багато людей, які хотіли посіяти паніку, власне, вже у людей відсутня.

– Дійсно, ніхто не застрахований. І країни Європи це демонструють. Ледь не щодня по кілька країн європейських виявляються, де з’являються, власне, випадки поширення китайського коронавірусу.

Україна наскільки готова? Ви наводили, і МОЗ наводило інформацію, що на зараз в Україні близько 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 тисячі лікарів-інфекціоністів, 5 тисяч медперсоналу, який працює саме у відповідних лікарнях. Я правильні цифри навів? Така готовність?

– Ми говоримо про те, що лікарів, за моїми даними, є 1200 з чимось. Але в даній ситуації ми повинні розуміти, що для більшості громадян України перебування в інфекційних лікарнях… І більшість у світі практики показує, що це переважно є легкий перебіг. А це означає, що серйозного обладнання, серйозного лікування в лікарнях їм буде не потрібно. Тобто ті випадки, які трапляються летальні, – це переважно є тоді, коли є гостра пневмонія і з серйозними ускладненнями, коли особа має проблеми з диханням. Я сподіваюся на те, що навіть в разі появи це буде легкий перебіг, і наші лікарі, звичайно, в інфекційних лікарнях зможуть допомогти всім, хто цього потребуватиме, надати медичну допомогу.

– Пані Скалецька, якщо знову ж таки (не дай Боже, не хочу наврочити), як в Італії, наприклад, впродовж лише однієї доби на 132 особи більше хворих на коронавірус, в Україні буде таке поширення, збільшення ледь не в геометричній прогресії, скільки ж це Нових Санжар потрібно? Де ж цих людей?.. Це ж буде вже справжній карантин, а не обсервація. До такого моменту, якщо буде таке масоване поширення, що тоді?

У разі необхідності будуть застосовуватися в першу чергу обмежувальні заходи

– Якщо говорити про Італію, то Італія в певних містечках, де була значна кількість контактних осіб, котрі були в контакті з особами, котрі мали позитивний результат по коронавірусу, були введені певні обмеження, а це обмеження на проведення публічних заходів, відвідування шкіл, тобто це певні обмежувальні заходи, котрі ще не є карантином. Карантин в країні вводиться або в окремих її частинах тоді, коли є певний поріг вже поширення захворюваності і позитивного результату на той чи інший вірус. На сьогодні ми бачимо, що навіть в Італії це, радше, застосовуються обмежувальні заходи і карантин не вводиться.

Ми маємо по країні теж всі підстави законодавчі, визначені критерії, коли ми будемо мати можливість вводити обмежувальні заходи, а в яких вже карантин на території. Це буде здійснюватися моніторингом, даними, котрі ми збираємо по кожному регіону. Власне, для цього у кожному регіоні були створені епідеміологічні комісії, які моніторять і мають свій план заходів, визначають в межах свого регіону, своєї області. І в разі необхідності будуть застосовуватися в першу чергу обмежувальні заходи, тобто рекомендації для всіх громадян уникати публічних місць, не ходити там, де є великі скупчення людей, і максимально дотримуватися санітарної гігієни, тобто мити руки якомога частіше, там, де є якась особа поруч з ознаками ГРВІ, триматися від неї на метр-півтора. І в такий спосіб максимально убезпечуватися від можливого поширення зараження.

Це ті самі заходи ми завжди рекомендуємо, коли ми говоримо про грип. Така сама має бути власна відповідальна поведінка тих осіб, котрі, можливо, мають ознаки чхання, і вони теж повинні дбати, щоб нікому іншому не передати цей вірус, який він не був би.

– А медзакладів вистачить, якщо, знову ж таки (не дай Боже!), буде на сотню на день захворюваність зростати щодня? Це ж серйозний такий момент з урахуванням ситуації нинішньої в Україні і в медичній сфері. Де цих людей будуть лікувати? У звичайних інфекційних лікарнях?

У нас чотири місяці інтенсивної появи по 100 людей вистачить ліжок

– Ви щойно самі сказали про те, що у нас є 12 тисяч ліжок на всю Україну. Навіть якщо щодня буде появлятися по 100, у нас чотири місяці інтенсивної появи по 100 людей вистачить ліжок. За вашими ж цифрами, котрі ви називали. Але така динаміка можлива тільки тоді, коли ми не будемо вживати жодних заходів епідеміологічних, таких, як обмежувальні заходи, карантинні заходи, обмеження виходу з дому. Те, що зараз відбувається в Китаї.

На сьогодні говорити про те, що ми матимемо таку значну динаміку і так тривалий час, не доводиться. І я сподіваюся на добросовісність українських громадян, котрі будуть дотримуватися нарешті рекомендацій МОЗ і прислухатися до тієї інформації, котру ми даємо на наших пресбрифінгах і на наших сайтах, а ЗМІ будуть нам у цьому допомагати.

– Пані Скалецька, щодо тест-систем. За вашою ж інформацією, наразі є 30 тест-систем, які допоможуть визначити, чи є коронавірус у людини, інфікована ця людина ним чи ні, у 900 осіб. І всі ці системи є у Києві тільки, тільки у столиці. Тобто перевірка на коронавірус відбувається в єдиній лабораторії в Києві, куди з регіонів відправляють біоматеріали на аналіз. Це не затримує? Це не може бути таким чинником, що не буде гідної реакції, якщо коронавірус в Україні поширюватися?

– Я хотіла б зразу відкорегувати. Гідна реакція – це тоді, коли особа перебуває в інфекційній лікарні, куди її за певною симптоматикою характерною відразу перепоміщують і здійснюють забір, відправку на аналіз. Тому ця особа вже не є такою, що може бути в контакті з іншими і розносити вірус. Це перше.

Є 30 тест-систем, які ми вже зараз передамо в регіони

Друге. Дійсно, є 30 тест-систем, які ми вже зараз передамо в регіони, щоб у кожному регіоні була можливість протестувати. Але я хоч у наголосити, що на використання тест-систем на коронавірус, котрі ми отримали як першу партію гуманітарної допомоги від міжнародних організацій, ми використовуємо тоді, коли спочатку використали тест і зняли питання, чи це є грип А чи грип Б. І тільки тоді, коли є негативний результат на ці тести, тоді ми відправляємо на тест-систему перевірку на коронавірус. Переважно ми маємо ситуації, коли є результат позитивний по грипу, і ми тоді розуміємо, що доцільності тестувати ще по коронавірусу немає.

– Народний депутат України від фракції «Голос» Олександра Устинова стверджувала у фейсбуку, що для тестування коронавірусу в Україні нібито збираються застосовувати тест-системи російського походження. Причому звинувачує у цьому (мовляв, той, хто, за термінологією пані Устинової, «втюхує» ось таку апаратуру) нового заступника секретаря РНБО Олексія Соловйова.

У самому РНБО, зокрема секретар РНБО Олексій Данілов, зокрема в коментарі Радіо Свобода, категорично спростував твердження народного депутата Устинової.

А ви що скажете, якою буде ось ця апаратура? Хто виробляє ці тест-системи, якими можуть визначати захворювання на коронавірус?

На сьогодні, за моїми даними, тест-системи в Росії ми не закуповуємо

– Ми використовуємо в Україні всі тест-системи, котрі є сертифікованими, які мають всі необхідні документи. І на сьогодні, за моїми даними, тест-системи в Росії ми не закуповуємо.

А якщо є в народних депутатів інформація, котра, скажімо так, порушує певні норми українського законодавства, я рекомендувала би звертатися до правоохоронних органів і належним чином захищати інтереси українських громадян, а не через фейсбук.

– Пані Скалецька, і щодо готовності. На сьогодні жодного немає випадку захворювання на коронавірус. Але ж все може миттєво розвиватися в принципі нинішньої української системи медичної. Ексзаступник міністра охорони здоров’я Валерій Івасюк прокоментував цю готовність у коментарі Радіо Свобода дуже-дуже критично. Пан Івасюк стверджував, що ніби відкрита Україна до коронавірусу. Він наводить приклади. Той же туберкульоз – Україна, за його даними, посідає перше місце в Європі, якщо не у світі, за темпами розвитку стійкого до ліків туберкульозу, особливо серед молоді і дітей. Не краща ситуація стосовно поширення СНІДу, гепатитів В і С. Він наводить ситуацію з Інститутом інфекційних хвороб імені Громашевського.

Справді така складна ситуація, просто критична не тільки щодо можливості появи коронавірусу, а й будь-яких серйозних інфекційних захворювань? От те, що по кору було видно в останні роки.

– Лише пів року наша команда є в МОЗ. Але вже в листопаді ми винесли на засідання Кабміну стратегію боротьби і подолання дійсно серйозного рівня захворювання на туберкульоз. За три роки нами повністю передбачений план заходів для того, щоб взяти під контроль цю хворобу (туберкульоз – ред.), змінімізувати її поширення і дати можливість застосовувати максимально сучасні методи лікування.

Те саме зараз стосується питань… кору і інших хвороб, котрі пов’язані з низьким рівнем вакцинації. Також ми маємо окремі плани досягнення підвищення рівня вакцинації по інших видах захворювань, котрі, у тому числі, є загрозою і можуть бути загрозою національній безпеці.

За пів року по вакцинації по певних вікових групах населення підняття до необхідного відсотка – 85–90%

Усі кроки, котрі ми вже за пів року встигли зробити, є тими фундаментальними і необхідними. І я сподіваюся, що ми будемо мати можливість їх втілити в життя. Найближчим часом вже перші кроки будемо робити. Вже за цих пів року у нас була інтенсифікована робота по вакцинації. І ми вже показали по певних вікових групах населення підняття до необхідного відсотка – 85–90%.

– Це проти кору? Чи яка саме недуга?

– …щодо української системи охорони здоров’я, яка 28 років не мала можливості системно розвиватися, ті чи окремі рішення ухвалювалися в окремих сферах, але загалом системного підходу давно вже не було. Нам дійсно досить багато ще потрібно зробити. Але стратегічні напрямки визначені, і втілення їх в життя на сьогодні реалістично теж можливо зробити. І я сподіваюся, що ми будемо мати на це всі можливості і особливо час.

– За словами журналіста телеканалу «Україна» Олександра Махова, який теж перебуває в обсервації у Нових Санжарах – він ще з Китаю прибув, – так само, як і інші евакуйовані, у тих самих умовах, – він стверджував, що термін обсервації закінчується 4 березня. Це відповідає дійсності? Якщо буде все гаразд і не буде хворих, я так розумію.

– Я хотіла б, щоб ми коректно вживали. Журналіст був на борту літака, але з Китаю він не прибув. Він був на борту літака. Ми говоримо, що в нас є евакуйовані з Китаю, і є ті особи, котрі були на борту.

– Добре. А сама дата 4 березня відповідає дійсності?

– Потім ми говоримо про те, що старт відліку 14 діб починається з часу, коли особи зайшли на борт літака. Тому це є кінець дня, шоста година середи (4 березня – ред.).

– Зовсім мало фактично залишилося.

І ще питання з фейсбуку. Андрій Карпенко: «Як Скалецька прокоментує корупцію в Інституті раку?» Ви знаєте, цей скандал розгоряється.

– На сьогодні ми говоримо про те, що в Інституті раку пройшла комісійна перевірка. Мною дана вказівка повністю надати висновки і відповіді, як ми реагуємо на всі зауваження, котрі були здійснені комісійною перевіркою, плюс Рахунковою палатою.

В Інституті раку зараз буде проводитися конкурс на нового керівника. І однією з вимог до нового керівника закладу буде обов’язкове представлення як розвитку закладу, так і максимального уникнення цих недопустимих речей, які сьогодні, на жаль, трапляються в закладах охорони здоров’я. Другим інструментом, не менш важливим, буде, власне, перегляд підходів до закупівлі і роздачі лікувальних препаратів, лікарських засобів, котрі необхідні для пацієнтів.

ПОВНІСТЮ РОЗМОВА ІЗ ЗОРЯНОЮ СКАЛЕЦЬКОЮ – У ВІДЕОВАРІАНТІ ІНТЕРВ’​Ю

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG