Доступність посилання

ТОП новини

Пакет американської допомоги Україні: у США аналізують запропоновані Джонсоном «новації»


Спікер-республіканець Палати представників Конгресу США Майк Джонсон
Спікер-республіканець Палати представників Конгресу США Майк Джонсон

Демократи у Конгресі опинились перед важким вибором на тлі нещодавніх заяв спікера-республіканця Палати представників Конгресу США Майка Джонсона щодо законопроєкту про допомогу Україні, пишуть кілька американських видань. Або піти на поступки, погодитись із запропонованими ним змінами, або відмовитись від правок, що знову ставить під загрозу схвалення фінансування Києва.

В інтерв'ю каналу Fox News у неділю, 31 березня, Джонсон заявив, що пропонує внести зміни до законопроєкту про допомогу американським союзникам. Зокрема, він має включати положення іншого законопроєкту про конфіскацію заморожених російських активів і їх використання для допомоги Україні (так званий REPO Act – ред.). Також він згадав, що варто розглянути ідею виділення допомоги Україні у кредит, на чому, як він згадав, наполягав експрезидент США Дональд Трамп. І третій елемент – збільшення експорту американського газу.

Ці заяви Джонсона викликали критику як з боку політичних опонентів демократів, так і від деяких однопартійців спікера у Сенаті.

Зокрема, конгресмен-демократ Вайлі Нікель у коментарі виданню Axios заявив, що не бачить, як зміни Джонсона отримають підтримку «200 демократів». Та додав, що єдиний шлях – це «винести на голосування сенатський законопроєкт без правок».

У лютому Сенат схвалив законопроєкт, який передбачає виділення допомоги союзникам Америки на 95 мільярдів доларів США, серед них 61 мільярд для України. Якщо ж Палата представників голосуватиме за змінений законопроєкт, Сенату доведеться повторно його розглядати і голосувати.

Водночас сенаторка від Демократичної партії Лафонза Батлер, яку цитує видання The Hill, зазначила, що у Конгресу закінчується час, щоб допомогти Україні, і заявила, що Сенат може бути змушений ухвалити все, що пройде через Палату представників.

«Я думаю, що в якій би формі це (законопроєкт – ред.) не надійшло, в якій би формі не було отримано допомогу Україні, це та форма, з якою ми повинні погодитись...Я не хочу знову проходити через все це тут, у Сенаті, але надання допомоги Україні має бути пріоритетом, і ми повинні зробити це якомога швидше», – сказала Батлер.

Сенатор-республіканець Мітт Ромні каже: Україна й так не матиме можливості повертати кредит Сполученим Штатам. Раніше він називав такі зміни «політичним фіговим листком». Але, якщо для допомоги Україні потрібно внести такі зміни, він голосуватиме за.

«Це відмінність без особливої різниці, тому що малоймовірно, що Україна коли-небудь поверне її (позику – ред.). Її пробачать. Але допомога Україні потрібна якнайшвидше – це те, що ми повинні робити», – пояснив Ромні.

Водночас видання, посилаючись на одного з помічників у Сенаті, пише, що надання допомоги Україні в кредит тягне за собою процедурні труднощі.

Але помічники Сенату попереджають, що це створить усілякі ускладнення, оскільки більша частина військової допомоги, яка зараз надсилається Україні, здійснюється у формі передачі зброї.

«Зброя не може бути позикою, тому що ми платимо за це (американському ВПК – ред.). Ми купуємо зброю напряму, а потім надсилаємо її в Україну», – сказав The Hill один з помічників у Сенаті.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл, якого теж цитує The Hill звертає увагу на те, що будь-які зміни до законопроєкту – це додатковий час, якого в України немає.

«Найкращий спосіб отримати необхідну допомогу Україні – це ухвалити Палатою представників законопроєкт Сенату. Проблема зі змінами... це може зайняти три дні, щоб зробити найпростішу річ тут, у Сенаті. У нас немає часу», – наголосив Макконнелл.

Американська преса вказує, що сам спікер Джонсон зацікавлений у тому, щоб йти на компроміс. По-перше, для підтримки законопроєкту йому, ймовірно, буде потрібна підтримка 2/3 Палати представників, в тому числі і опонентів демократів. По-друге, над ним нависла загроза звільнення і, щоб вберегти себе, йому теж може знадобитись підтримка демократів, про що писав нещодавно «Голос Америки».

Видання Axios з посиланням на свої джерела в Конгресі пише, що, ймовірно, допомога Україні буде проголосована окремим законом. Мовляв, фінансування Ізраїлю і Тайваню – інших союзників США викликає менше суперечностей серед республіканців.

Водночас багато залежатиме від позиції лідера демократичної меншості у Палаті представників Гакіма Джеффріса, як пише видання. Деталі переговорів між ним і спікером Джонсоном поки невідомі.

1 березня речниця Білого Дому Карін Жан-П'єр на брифінгу для преси поділилась очікуваннями Білого дому, що спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон винесе на голосування законопроєкт поданий Байденом і проголосований Сенатом.

«Ми переконані, що спікер винесе на голосування законопроєкт щодо додаткового фінансування пріоритетів нацбезпеки. Очевидно, це включає і Україну, і гуманітарну допомогу, допомогу Ізраїлю, Індо-Тихоокеанському регіону. Ми вважаємо, що він [законопроєкт] матиме підтримку більшості від обох партій в залі Палати представників».

Наразі Конгрес не працює. У законодавців – великодня перерва до вівторка, 9 квітня.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG