Доступність посилання

ТОП новини

Трамп переміг: як реагує світ

Республіканець Дональд Трамп виграв президентські вибори у США

Обраний президентом США Дональд Трамп сказав, що буде президентом для усіх американців. «Я обіцяю стати президлентом для всіх американців, це дуже важливо для мене. Тим, хто вирішив мене не підтримувати, я теж подаю руку, щоб ми разом працювали на благо нашої країни», – заявив Трамп перед своїми прихильниками на мітингу у Нью-Йорку після оголошення результатів виборів у США.

Він пообіцяв оновити інфраструктуру в США і вирішити проблему безробіття.

На адресу переможця президентських перегонів надходять привітання від світових лідерів. У деяких штатах, натомість, люди вийшли на протести.

07:29 9.11.2016

Гілларі Клінтон перемагає у Неваді і дещо скорочує відрив.

Журналіст FiveThirtyEight нагадує, що ще триває голосування на Алясці, де опитування показують тісну гонку

Попри те, що голоси ще рахують, у штабі республіканця Трампа вже починають відкорковувати шампанське.

Колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані переконаний, що Трамп стане ​«справді великим президентом»

Журналіст NBCNews зі штабу Трампа повідомляє про те, що тут уже готові святкувати.

Тим часом у штабі Гілларі настрій дещо гірший

Нині голоси розподілилися так:

07:57 9.11.2016

Нервова ніч виборів! Каліфорнійці сьогодні проголосували не лише за президента США, а й за легалізацію марихуани.

І коротко про настрої у штабі Трампа:

А це прихильники Клінтон:

08:27 9.11.2016

Голосування на виборах президента у США завершилося на дільницях у всіх штатах. Останніми закрилися виборчі дільниці у найвіддаленішому північному штаті Аляска. Це сталося о 8:00 за київським часом. До оголошення результатів заишається дедалі менше часу, як і шансів у Гілларі Клінтон наздогнати Дональда Трампа.

Посол США в Україні Марі Йованович заявляє, що незалежно від того, хто стане президентом, США залишиться надійним партнером України.

08:39 9.11.2016

Голоси ще рахують, а лідер французької партії «Національний фронт» Марін Ле Пен уже вітає американський народ з новим президентом Дональдом Трампом.

А ось так змінилася офіційна сторінка у Facebook Міхеїла Саакашвілі, який днями подав у відставку з посади голови Одеської ОДА:

Нині у Трампа 264 голоси, а у Гілларі Клінтон - 215.

09:13 9.11.2016

Дональда Трампа від перемоги відділяє 4 голоси. Тим часом глава штабу Гілларі Клінтон Джон Подеста закликав співробітників розходитися - вона виступати з промовою сьогодні не буде.

А тим часом Associated Press повідомляє, що Республіканська партія зберігає контроль в обох палатах Конгресу США.

Ситуацію, яка складається нині на американській політичній сцені, в перші два роки свого президентства мав Барак Обама. Саме в цей час він реалізував кілька реформ, зокрема, у царині медицини.

Упродовж шести з восьми років свого перебування на посаді президента США демократ Барак Обама не мав можливості комфортно реалізовувати свою політику, оскільки Республіканська партія в цей час контролювала одну або обидві палати американського Конгресу.

09:48 9.11.2016

Дональд Трамп виграв президентські вибори у США. За повідомленням агенції AP, республіканський кандидат тепер має 276 голосів у колегії виборників. Для перемоги на виборах одному з кандидатів достатньо мати 270 представників у цій колегії.

Позиція Дональда Трампа з шести визначальних зовнішньополітичних питань - в інтерактивній інфографіці:

09:58 9.11.2016

У цей момент Дональд Трамп виступає перед своїми прихильниками на мітингу у Нью-Йорку після оголошення результатів виборів у США.

«Я обіцяю стати президлентом для всіх американців, це дуже важливо для мене. Тим, хто вирішив мене не підтримувати, я теж подаю руку, щоб ми разом працювали на благо нашої країни», – заявив Трамп.

Він вказав, що кандидат від Демократичної парті Гілларі Клінтон у телефонній розмові з ним визнала свою поразку на президентських виборах.

Дональд Трамп пообіцяв оновити інфраструктуру в США і вирішити проблему безробіття.

10:29 9.11.2016

Президент Литви Даля Грібаускайте чи не найпершою серед європейських лідерів привітала Дональда Трампа з перемогою.

«Америка обрала. Вітання обраному президенту Дональду Трампу!» – написала вона

10:55 9.11.2016

Відреагувала на вибори в США Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні.

«Зв’язки між ЄС і США глибші за будь-які зміни у політиці. Ми продовжимо спільну роботу, знову відкриваючи силу Європи», – написала вона у своєму Twitter.​

Інтерфакс повідомляє, що депутати Держдуми РФ на засіданні вранці 9 листопада зустріли оплесками новину про те, що республіканець Дональд Трамп виграв президентські вибори в США. Про це у своєму Twitter також повідомив депутат Антон Горєлкін

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн назвала несподівану перемогу Трампа «величезним шоком».

«Я думаю, Трамп знає, що голосували не за нього, а, скоріше, проти Вашингтона, проти істеблішменту», – сказала вона телеканалу ARD.

11:26 9.11.2016

Услід за аплодисментами у Держдумі Росії на честь перемоги Трампа, на сайті Кремля з'явилося привітання від президента Росії Володимира Путіна.

«Путін висловив сподівання на спільну роботу з виведення російсько-американських відносин з кризового стану, а також на рішення актуальних питань міжнародного порядку денного та пошуку ефективних відповідей на виклики глобальної безпеки», – йдеться на сайті Кремля.

«Президент Росії також висловив упевненість, що побудова конструктивного діалогу між Москвою і Вашингтоном, ґрунтується на принципах рівноправності, взаємної поваги та реального врахування позицій один одного, відповідає інтересам народів наших країн і всього світового співтовариства», – зазначається у повідомленні.

«Світ на цьому не закінчиться, але стане більш божевільним», – такими словами відреагував на результати виборів у США міністр юстиції Німеччини Хайко Маас у Twitter.

Український прем'єр-міністр Володимир Гройсман висловив сподівання, що «нова Адміністрація продовжить курс підтримки України».

11:45 9.11.2016

«Вітаю. Які чудові новини. Демократія все ще жива​», – лаконічно привітав Трампа у Facebook прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Із перемогою у виборах Дональда Трампа привітали голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер та голова Євроради Дональд Туск.

«Ми повинні зміцнити мости, які ми збудували через Атлантику. Європейці повинні вірити, що Америка, чиї демократичних ідеалів завжди були маяком надії в світі, буде продовжувати інвестувати в свої партнерські відносини з друзями і союзниками, щоб допомогти нашим громадянам та людям зробити світ більш безпечним і більш процвітаючим», – йдеться у листі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав Дональда Трампа з обранням на посаду наступного президента США і наголосив на важливості злагодженої роботи у новій безпековій ситуації.

«Я чекаю зустрічі з паном Трампом вже найближчим часом і буду радий вітати його на саміті НАТО в Брюсселі в наступному році», – йдеться у заяві генсека на сайті НАТО.

12:02 9.11.2016

На адресу переможця у президентських перегонах Дональда Трампа і далі надходять вітання від світових лідерів. Президент Польщі Анджей Дуда висловив впевненість, що США та Польща демонструють відмінний приклад стратегічного партнерства, і сподівається, що надалі воно лише зміцниться.

Критично до цих слів поставився колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, додавши коментар до привітання коментар: «Я тільки переймаюся, чи так само вважає Трамп».

Перед цим він у своєму Twitter написав: «Після «Брексіт» та перемоги команди Трампа йдуть непевні часи».

Привітав із успіхом Трампа колишній президент Франції Ніколя Саркозі

12:44 9.11.2016

Поки переможець президентських перегонів у США Дональд Трамп приймає вітання та святкує, у соцмережах поширюють та обговорюють його біографію.

Зокрема, згадали його епізодичну роль у фільмі «Сам удома».

Та аналізують його шлях до Білого дому.

А дехто – чи то жартома, чи всероз – навіть намагається заробити на його перемозі

13:31 9.11.2016

Не цих результатів сподівались німці, але ми приймаємо їх, заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Його цитує Twitter німецького МЗС.

За прогнозом Штайнмаєра, відтепер зовнішня політика Сполучених Штатів буде менш передбачуваною.

Ось - відео повністю ↓

13:41 9.11.2016

Тим часом переможець президентських перегонів уже вживається в нову роль:

14:03 9.11.2016

Вже кілька годин в Окленді, штат Каліфорнія, тривають протести.

"Не наш президент!" - скандують протестувальники. Про це повідомляють у Twitter журналісти американських видань з місця подій.

14:10 9.11.2016

У Національному банку України заявляють, що ситуація, що склалася на зовнішніх ринках через результати виборів в США, може мати обмежений короткостроковий вплив на стан українського валютного ринку.

«Посилення турбулентності на зовнішніх ринках буде транслюватися на українську економіку через світові сировинні ринки. При цьому, на нашу думку, найбільше на результати виборів в США відреагують ціни на нафту. За нашими прогнозами, ціни ж на зернові, олію та метали, які є основним експортним товаром України, відреагують менш суттєво і з часом відіграють падіння», – йдеться у заяві відомства.

При цьому у НБУ зауважують, що «тимчасове просідання» цін на основні експортні товари України не зможе «нівелювати значні надходження від експорту нового врожаю для українського валютного ринку».

14:15 9.11.2016

Обраний 45-м президентом Сполучених Штатів Дональд Трамп народився у заможній сім'ї і зробив кар'єру у бізнесі та на телебаченні.

Як це було - дивіться у фотогалереї від Радіо Свобода ↓

14:31 9.11.2016

Канцлер Німеччини Анґела Меркель привітала Дональда Трампа з перемогою на виборах президента у США і закликала його до співпраці.

«Партнерство зі США є і залишається основою німецької зовнішньої політики на тлі серйозних викликів нашого часу: прагнення до економічного й соціального розквіту, питання зміни клімату, боротьба з тероризмом, бідність, голод і хвороби, прагнення миру і свободи у Німеччині, Європі і в світі», – сказала Меркель.

14:51 9.11.2016

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва зі свого боку готова до поліпшення напружених відносин з Вашингтоном. Промовляючи під час зустрічі з новими зарубіжними послами в Москві, він, однак, зауважив, що шлях до досягнення цієї мети буде важким.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG