Доступність посилання

ТОП новини

На різних полюсах. Новий медійний ландшафт в США 


Дослідження: Семеро з десяти американців є виснаженими кількістю новин 
Дослідження: Семеро з десяти американців є виснаженими кількістю новин 

Інтернет все більше впливає на людей, плавно наздоганяючи телебачення. Росте й число американців, які називають цей канал основним для отримання інформації, свідчать дані дослідження Pew Research Center. Фактично, з 2016-го року, коли США обирали президента, розрив між телебаченням та інтернетом скоротився у два рази. Але ріст діджиталізації інформаційного простору вплинув і на поляризацію суспільства, і особливо гостро ця тенденція стала помітною після обрання Дональда Трампа.

За два роки кількість дорослих американців, які частіше за все дізнаються новини на телебаченні знизилася з 57% до 51%, в то й час як онлайн виріс з 38% до 43%. Радіо залишається на стабільному рівні - 25-26%. А от друковану пресу як постійне джерело інформації назвали 16% американців (проти 20% двома роками раніше). Експерти проводили дослідження влітку 2018 року.

За даними заступника директора з журналістських досліджень Pew Research Center Катерини Маци, тепер семеро з десяти дорослих жителів в США отримують новини з екранів мобільних пристроїв. Переламний момент в цьому напрямку також стався в 2016 році - саме тоді мобайл обійшов десктоп. Ще в 2013 році цифри були на боці стаціонарних комп’ютерів, їм віддавали перевагу 35% опитаних (мобільні займали тоді 21%). Зараз же девайси попереду з 58% (проти 39% у десктопів та лептопів).

Крім того, виросла і кількість громадян, які так чи інакше отримують новини з соціальних мереж. Тепер їх більше двох третин (68%). При цьому найпопулярнішим майданчиком в США залишається Facebook (43%), за ним йдуть YouTube (21%), Twitter (12%), Instagram (8%), Linkedin (6%), Reddit (5%), Snapchat (5%), WhatsApp (2%) і Tumblr (1%). Експертка додає що в той же час більшість споживачів новин очікують, що інформація в соцмережах буде неточною. Так вважають 57% опитаних.

І тільки третина громадян США переконані, що новини з соціальних мереж допоможуть їм краще розуміти події, що відбуваються в країні й світі. Майже половина сказали, що вони ніяк не впливають на їх розуміння, а 15% респондентів повідомили, що такі новини тільки ще більше їх заплутують. Загалом дослідження показало, що американці мають низький рівень довіри до новин з соціальних мереж. Повністю довіряють новинам з соцмереж всього 21%, ще 49% “мають певну довіру”. Цікаво, що сумарно такою ж довірою користуються новини і від “друзів та родини”.

Маца підсумовує, що люди, які споживають новини з соцмереж, роблять це з таких причин - зручність (21%), оперативність (8%) і соціальна взаємодія (7%). Це ж дослідження показало, що ера онлайн-медіа розділила американців і в залежності від їх політичних вподобань, адже 40% виборців Трампа назвали лояльний до нього Fox News головним джерелом новин про вибори (ще 8% назвали CNN, 7% - Facebook). В той час як виборці Хілларі Клінтон головним джерелом назвали CNN (18%), MSNBC (9%), Facebook (8%). Також вони показали більш диверсифікований список джерел, ніж виборці Трампа.

Фейкові новини проти інтернет-свободи

Серйозною проблемою для американців є й фейкові новини. Майже дві третини опитаних сказали, що вигадані політичні інформаційні повідомлення викликають у них серйозне нерозуміння базових фактів поточних подій, ще 24 відсотки сказали, що страждають через певну плутанину, викликану неправдивим новинами. Третина при цьому заявили, що постійно стикаються з вигаданими повідомленнями, 39% - інколи. І тільки двадцять шість відсотків майже не бачили фейків серед політичних новин.

Під час дослідження також було вирішено дізнатися, хто несе відповідальність за те, щоб запобігати поширенню неправдивих новин - в основному американці вважають, що найбільшу відповідальність за це несуть публічні особи, уряд, політики і самі соціальні мережі.

Дві третини опитаних при цьому сказали, що чули про ботів, яких використовують для поширення інформації. 80% з них вважають, що це робиться з негативними цілями, тільки 17% сказали, що боти можуть бути задіяні в позитивному напрямку. Лиш 15% американців вважають, що боти не дуже впливають на новини, які вони отримують з соцмереж. Але 64% висловили впевненість, що значна частина інформаційних повідомлень в соціальних мережах була поширена саме за допомогою ботів.

В таких умовах справедливо постає питання регуляції інтернету, як одного з основних каналів споживання інформації. Говорячи на цю тему, 39% опитаних Pew Research Center сказали, що уряд повинен робити кроки в обмеженні неправдивої інформації онлайн, навіть якщо це суперечить свободі поширення інформації. Але при цьому 58% сказали, що свобода в інтернеті повинна бути збережена, навіть якщо це передбачає можливість публікації неправдивих повідомлень.

Загалом, результати дослідження показали, що семеро з десяти американців є виснаженими кількістю новин. Підсумовуючи сказане, Маца сказала, що, не зважаючи на те, як поляризується суспільство в еру нових медіа, американці підтримують свободу висловлювання. 95% вважають, що громадяни мають право публічно критикувати владу, в той час як в середньому по світу цей показники становить 80%.

XS
SM
MD
LG