Доступність посилання

ТОП новини

Полотно Віктора Цимбала «Рік 1933» – вирок радянській системі – дослідники


Картину Віктора Цимбала «Рік 1933» уперше побачили 1936 року на виставці у Буенос-Айресі
Картину Віктора Цимбала «Рік 1933» уперше побачили 1936 року на виставці у Буенос-Айресі

16 квітня – дата, яку в українській історії і в історії українського мистецтва оминути не можна: цього дня виповнюється 120 років відтоді, коли в селі Ступичне на Черкащині народився художник Віктор Цимбал (за іншими даними, датою народження є 1 травня 1902 року). Він прожив непросте життя, був вимушений емігрувати під тиском більшовицької навали, але йому вдалося, одному із перших, через мистецтво розповісти світу про влаштований сталінським режимом Голодомор в Україні.

Найстарший із чотирьох дітей хлопчик, який з дитячих років любив малювати, а ще оглядати давні українські храми, які, на жаль, не пережили «Червоне лихоліття» – так означив мистець добу «совєтів». Далі були гімназія, потім Кам’янець-Подільська старшинська юнацька школа, яка відкрила Віктору Цимбалові дорогу до активної боротьби за вільну Україну.

Поразка у визвольній боротьбі радикально змінила життя тисячам українців, воякові Армії УНР Вікторові Цимбалу також. З багатьма одноармійцями він опинився за кордоном, спочатку в Польщі, у 1922 році дістався до Праги, де здобув мистецьку освіту в Художньо-промисловій школі, також навчався в празькій Українській студії пластичного мистецтва.

Віктор Цимбал (другий зліва в першому ряду) серед інтернованих вояків УНР. Польща, 1921 рік
Віктор Цимбал (другий зліва в першому ряду) серед інтернованих вояків УНР. Польща, 1921 рік

Роки навчання стали періодом інтенсивної праці й творчого пошуку, не дивно, що в 1923 році саме він – студент з України здобув перемогу в національному чехословацькому конкурсі на найкращий графічний портрет чеського історика Франтішека Палацького (1798–1876), на основі якого був виданий плакат.

Віктор Цимбал
Віктор Цимбал

У 1928 році розпочався новий етап в біографії художника. Цимбал виїхав до Аргентини, авторитет і славу доволі швидко і назавжди здобув своєю творчою винахідливістю в роботі над рекламною і промисловою графікою.

У Буенос-Айресі, далеко від дому, він намагався допомагати своїм землякам. В аргентинській столиці передав кошти на зведення Українського дому, на власні кошти утримував українську школу, ні на мить не забуваючи про Україну.

Віктор Цимбал дуже важко переживав, отримуючи вістки з України і дізнаючись, що коїть сталінський режим.

Так у 1936 році далеко за межами України народився один із найвідоміших творів автора – «Рік 1933», присвячений трагедії Голодомору.

На полотні – померлі від голоду мати і дитина здіймаються до небес.

Перша картина про геноцид українців «Рік 1933» художника Віктора Цимбала, написана у 1936 році
Перша картина про геноцид українців «Рік 1933» художника Віктора Цимбала, написана у 1936 році

Жах безповоротної втрати автор твору не намагався приховати, є тут, як зазначив український художник, графік, мистецтвознавець, поет, перекладач, редактор та журналіст Святослав Гординський – «динамічний порив угору і велич спокою вічности».

Вперше «1933 рік» Віктор Цимбал представив на виставці в 1936 році, викликавши цим бурхливу реакцію глядачів, зокрема, обурювалися місцеві комуністи, доходило навіть до бійок.

Проте, як розповідав дослідник Юрій Савчук, цей мистецький твір «довгі десятиліття відігравав важливу функцію в розголошенні правди про Голодомор. Адже навіть в Америці говорити вголос про цю велику національну трагедію українського народу розпочали тільки в 1983-му».

Відтоді минуло вже 85 років, та «Рік 1933» – полотно про Голодомор-геноцид в Україні й нині залишається виразним і гостро актуальним твором, є також символічним політичним голосом автора, сила якого, з огляду на історичну правду, не змінилась, наголошують дослідники.

Досконала мистецька форма, також глибина змісту винесли «Рік 1933» Віктора Цимбала на найвищий творчий рівень. Важливо також, що цей твір і нині є символічним заповітом, а також вироком комуністичній системі, зазначають дослідники.

В лютому 2020 року Українська вільна академія наук в Нью Йорку, де зберігався «Рік 1933» Віктора Цимбала, передала твір в дар Національному музею Голодомору-геноциду в Києві.

Богдан Горинь у передмові до книжки «Туга Віктора Цимбала» написав, що митець прожив «виразно подвижницьке життя».

І найбільша його туга – це туга за вільною і щасливою Україною.

В одному зі своїх листів до сестри Тетяни, зазначає Богдан Горинь, Цимбал попросив прислати йому землю з того місця, де стояла Десятинна церква. Дружина художника згадувала, що посилку отримали, але вся земля із шкатулки була «висипана, а маківка та васильки подушені. Мусили те пересіяти і Віктор тримав його біля свого ліжка».

Одна із графічних робіт художника Віктора Цимбала
Одна із графічних робіт художника Віктора Цимбала

Помер Віктор Цимбал внаслідок важкої хвороби 28 травня 1968 року. Похоронили художника 1 червня на українському історичному цвинтарі у Савт-Бавнд-Брук.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG