Доступність посилання

ТОП новини

Віталій Портников: Путін знову вирішив нагадати сучасникам про Сталіна


Протест у Вашингтоні біля будівлі Білого дому проти агресії Росії стосовно України, 6 березня 2014 року
Протест у Вашингтоні біля будівлі Білого дому проти агресії Росії стосовно України, 6 березня 2014 року

(Рубрика «Точка зору», спеціально для Крим.Реалії)

Конституція Оруелла

У 1945 році, відразу після закінчення війни, Йосип Сталін виголосив свій знаменитий тост про «великий російський народ», спеціально виділивши один народ із-поміж інших народів держави, представники яких воювали в радянській армії.

Історики вбачають у цій заяві диктатора остаточну відмову від декоративного «пролетарського інтернаціоналізму» на користь великоруського шовінізму, який визначав саме існування Росії до Лютневої революції 1917 року і взяв реванш після більшовицького перевороту. А для літературознавця слова Сталіна завжди будуть точною ілюстрацією правоти Джорджа Оруелла, який у своєму романі «Колгосп тварин» точно описав тоталітаризм як режим, де «всі рівні», тільки одні чомусь «рівніші» за інших.

У 2020 році Володимир Путін своєю пропозицією внести в російську конституцію слова про «народ-державотворець, який входить у багатонаціональний союз рівноправних народів Російської Федерації», знову вирішив нагадати сучасникам про Сталіна. І про Оруелла. Тому що народи рівноправні, а народ-«державотворець» ‒ один. Російський.

Виходить, що російська конституція визнає: татари, буряти, тувинці, чеченці та інші народи країни ‒ всього лише колонізовані нації при «народі-державотворці»

І це при тому, що Російська Федерація ‒ дійсно об'єднання різних народів і територій, багато з яких ніколи не були ‒ та й зараз не є ‒ частиною так званого «русского мира». Росія як завойовник прийшла в Поволжя, Сибір, на Кавказ. Останньою з сучасних республік Російської Федерації була приєднана Тува, всього за вісім років до народження Володимира Путіна. І виходить, що російська конституція визнає: татари, буряти, тувинці, чеченці та інші народи країни ‒ всього лише колонізовані нації при «народі-державотворці»?

Завоювання найболючіше позначається на майбутньому завойовників

Володимир Путін навряд чи це заперечуватиме. Для нього слова, які він пропонує записати в конституцію країни ‒ політична аксіома, з якою ніхто не має сперечатися, відображення його власних переконань. Адже не випадково після анексії Криму президент Росії довірив владу на півострові очільнику шовіністичної партії, яка до окупації не користувалася підтримкою і декількох відсотків кримчан. Не випадково у Криму ‒ при конституційній нормі про рівноправність мов «республіки» ‒ кримськотатарську та українську мови просто виганяють із життя та освіти, маргіналізують на догоду мові народу-«державотворця».

А тепер і сама Росія перетворюється своїм правителем на «великий Крим» ‒ так, як після завершення чеченських воєн вона була перетворена Путіним на «велику Чечню». Завоювання найболючіше позначається на майбутньому завойовників.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

зидент Росії Володимир Путін очима російського художника Сергія Йолкіна
зидент Росії Володимир Путін очима російського художника Сергія Йолкіна

Путін знову заявив про «один народ»

Війна ідентичностей. Україна опинилася перед новими викликами​

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG