Спікер Палати представників Конгресу США засуджує дії китайської влади проти тибетців. Китай підтягує війська до Тибету

Ненсі Пелосі закликає світову спільноту висловити протест проти силового придушення антиурядових виступів у Тибеті та в сусідніх регіонах.

Ненсі Пелосі закликає світову спільноту висловити протест проти силового придушення антиурядових виступів у Тибеті та в сусідніх регіонах.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі зустрілася в Індії з тибетським лідером Далай-Ламою. Вона стала першою закордонною офіційною особою, хто зустрівся з ним після тибетських протистоянь.

Виступаючи перед тисячами тибетців, які перебувають в Індії у вигнанні, Пелосі наголосила, що захист їхніх прав – це складова «морального обов’язку» захищати права людини.

******* Китай підтягує війська до Тибету й сусідніх районів для придушення виступів тибетців

За повідомленням очевидців, дорогами пересуваються колони автомобілів із солдатами.
Тібет -- мапа протестів


Протистояння у Тибеті поширились на інші регіони Китаю. Внаслідок сутичок між учасниками виступів та поліцією й армією загинули, за різними даними, від 17 до 100 людей.

У китайській провінції Сичуань убиті четверо учасників акцій протесту тибетців.

Китайська влада вперше визнала застосування зброї проти маніфестантів.

Відповідальність за протистояння Пекін покладає на лідера тибетських буддистів Далай-ламу. Той відкинув звинувачення і висловив готовність до діалогу з китайською владою.

Демонстрації розпочалися в Лхасі 10 березня до 49-ї річниці повстання тибетців проти китайської окупації, яке тоді було придушене Пекіном. Ці акції протесту перетворилися у бунти, перекинулися у регіони Китаю, де проживають етнічні тибетці, включаючи провінції Ґаньсу і Сичуань.

Китайська влада намагається применшити масштаби протестів і брутальність своїх дій, бо боїться підірвати й так заплямоване вже довір’я до Пекіна, який є організатором літньої Олімпіади 2008 року.

Матеріали до теми:

• Протести тибетців у Китаї призведуть до міжнародного бойкоту Літньої Олімпіади? • Далай-лама закликав світових лідерів допомогти у розв’язанні конфлікту в Тибеті • Далай-Лама заявив, що може піти у відставку, якщо насильство у Тибеті не припиниться • У Тибеті масові арешти. За неофіційними даними, загинули близько 80 учасників протестів